Uskoro će Nova godina, a sa njom i ceremonijali čestitanja. To je period kada sa svih strana odjekuju želje za srećnu i berićetnu godinu pred nama. Pa tako možemo čuti i nešto malo originalnije poruke: „Želim ti pregršt osmeha koje ćeš deliti sa dragim ljudima”, ali i one šablonske, obično rimovane: „Pregršt ljubavi, sreće i ostvarenih snova neka ti donese godina nova”. Bilo da spadate u grupu ljudi koja radije pribegava ustaljenim čestitkama za novogodišnje praznike ili biste celokupnom ceremonijalu čestitanja da dodate i svoj lični pečat ‒ jedno je sigurno: reč pregršt često će se naći u sklopu vaših novogodiših poruka. A da li ste se nekad zapitali koliko su vaše želje velike kada upotrebite reč pregršt?

Prema Petru Skoku, imenica pregršt tvorena je od osnove grst, koja je praslovenskog porekla i znači „otvorena ruka za primanje”Prefiks pre je ovoj reči dodat kako bi se izbegla homonimija sa imenicom grst u značenju „gađenje”.

Reč grst beleži i RSANU u značenju „unutrašnji deo šake koritasto podešen ili uopšte; količina nečega koja stane u jednu šaku”, dok množinski oblik grsti znači „obe šake spojene i koritasto podešene; količina nečega koja stane u tako podešene šake”.

Idući ovim putem, osnovno značenje reči pregršt, prema Rečniku MS, jeste „zajedno sastavljeni dlanovi sa savijenim prstima u obliku šuplje polulopte”, iz čega se metonimijski razvilo značenje „količina čega koliko može stati u tako sastavljene dlanove ili prste”. Kako u šake može stati samo mala količina nečega, razvilo se i figurativno značenje ‒ „neznatna količina čega, mali broj ljudi”Provobitno, primarno značenje reči pregršt, kada ima prilošku funkciju, jeste, dakle ‒ „mali, neznatan”.

U savremenom jeziku, međutim, ovo je značenje gotovo nepoznato. Reč pregrštdanas se uglavnom upotrebljava u potpuno suprotnom značenju ‒ „obilje čega, velika količina čega”.

Pa ako se sad vratimo novogodišnjim čestitkama sa početka teksta, ostaje nam samo da se nadamo da govornik nije imao na umu primarno i prvobitno značenje reči pregršt. Zato sledeći put kada nekome poželite pregršt lepih stvari, setite se ove priče.

piše: Marijana Bogdanović (Institut za srpski jezik SANU)

Izvor: Jezikofil

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.