Preminuo Dragan Pečurica, ekološki aktivista iz Bačke Topole

Dragan Pečurica rođen je 24.juna 1953.godine.  Osnovnu školu završio je u Lovćencu, nadomak Bačke Topole, u kojem je, kako je sam govorio, dovoljno dugo boravio da je inficiran njegovim duhom. Potom je završio prirodno-matematički smer gimnazije nakon čega se opredelio za pedagosko-tehnicki fakultet u Zrenjaninu. Radio je kao profesor u OŠ “Čaki Lajos” i „Nikola Tesla“  u Bačkoj Topoli.

Imao je talenta za pisanje i slikanje. Gotovo da nema osobe iz Bačke Topole i okoline kojoj nije nacrtao portret. Često je govorio: „Trudim se da iza mene ostane trag od crteza koje pravim za svakog svog učenika. Ja cu kao Ivica i Marica otići u mračnu šumu, a za sobom ću ostavljati svoje crteže, ne da bih se vratio nego da se sećam i da se sećate.” Iza sebe je, osim crteža, ostavio suprugu, dve kćerke i unuke.

Široj javosti je postao poznat po svojim protestima protiv zagađenja životne sredine i borbi protiv zagađivača u Bačkoj Topoli, zbog čega je čak u nekoliko navrata protiv njega podneta prijava. Iako nije uspeo da izdejstvuje da se problem zagađenja reši i da ova vojvođanska opština postane bolje mesto za život, uspeo je u tome da društvena zajednica bude upoznata sa ovim problemom i da nastavi njegovim stopama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.