Радојевић и Кркобабић у Новом Саду: Заједнички задатак је да оживимо село и задругарство

Покрајински секретар за културу,

„Покрајински секретаријат за пољопривреду, још приликом пројектовања буџета за 2017. годину, посебно је препознао земљорадничке задруге каопотенцијалне кориснике бесповратних финансијских средстава. А оно што смо  на почетку мандата ставили за приоритет, јесте сарадња са задружним сектором“, истакао је Вук Радојевић на данашњем састанку у Новом Саду посвећеном унапређењу економског положаја земљорадничких задруга кроз програме подршке развоју задругарства у Србији.

Радојевић је пред почетак овог састанка у Задружном савезу Војводине, којем је присуствовао и министар без портфеља задужен за регионални развој и рад јавних предузећа Милан Кркобабић, представници покрајине, струке, задружних савеза, Универзитета у Новом Саду, истакао да заједнички задатак свих који су укључени у пољопривреду јесте да допринесу „да се оживи село и да се оживи задругарство.“

Он је нагласио да оживљавања задругарства у 2017, представља резултат синхронизованих активности између Републичке и Покрајинске владе. Како је истакао, после дугог низа година, није да се само говори о значају удруживања и значају опстанка кроз удруживање средњих и малих пољопривредника у задруге, чему у прилог иде и нови закон о задругама, већ заједничким деловањем сада имамо и конкретна финансијска средства на располагању за подстицаје у овој области.

Радојевић је истакао да ће се са подстицајима у развој задругарства наставити и у 2018. години. Ресорни секретаријат ће заједно са Задружним савезом Војводине и Покрајинским секретаријатом за образовање организовати едукације у средњим пољопривредним школама у Војводини. Он је навео да је битно младима указати на значај бављења пољопривредном производњом, на значај задругарства и истовремено да се упознају са субвенцијама која су им на располагању од стране државе, Стартап програмима, као и са могућностима у оквиру ИПАРД фондова. Реч је о подизању нивоа свести да је удруживање  најбољи начин да оснаже и укрупне своје интересе на тржишту.

Министар Кркобабић изјавио је да је Задружни савез Војводине  право место за разговор о обнови задругарства, да  најкомпетентнији представници струке, државе, покрајине, задружних савеза, на челу са академиком Драганом Шкорићем, „под лупу“ стави програм који подразумева одобравање 825 милиона динара за оснивање нових и поспешивање рада постојећих задруга, који ће бити предложен Влади Србије, а након усвајања следи јавни позив.

„Идеја је да то буде 60 до 70 задруга, што нових што постојећих, с тим што је тема данашњег скупа формирање тзв. сложених задруга. Ми смо спремни, да издвајамо око 2,5 милиона евра за формирање пет сложених задруга. Спремни смо да у те, сложене задруге, уложимо бесповратна средства у износу до пола милиона евра. Видећемо у којим то деловима Србије имамо „здраве“ задруге које су способне да формирају једну сложену задругу. Очекујем да ћемо на територији Војводине формирамо најмање једну сложену задругу“, изјавио је Кркобабић.

Ostavite odgovor