Sinoć održan 16. Satira fest

Nagradu „Vuk Gligorijević“, koja se dodeljuje za najbolji pročitani aforizam na Satira festu, po drugi put dobio je Ninus Nestorović.

Međunarodni festival humora i satire „Satira fest 2018“ pod sloganom „U kraljevstvu aforizma“, održan je sinoć u Kolarčevoj zadužbini. Ovogodišnje, 16. po redu izdanje Satira festa bilo je posvećeno 120-godišnjici objavljivanja prve knjige aforizama u Srbiji. Autor knjige je bila kraljica Natalija Obrenović.

Festival je okupio 34 najbolja satiričara  iz Švajcarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Na konkursu je učestvovalo 106 aforističara i više od 3.200 aforizama, a izbor ovogodišnjih učesnika napravio je Slobodan Simić, selektor Festivala.

Nagradu „Rastko Zakić“ za najbolju satiričnu pesmu zaslužila je Mariana Kunbar iz Jerusalima, a priznanje za najbolju satiričnu priču Tomislav Drvar iz Sombora.

Nagrada Beogradskog aforističarskog kruga „Za hrabrost u satiri“ uručena je multimedijalnom umetniku Dragoljubu Mićku LJubičiću. Priznanje za ukupan doprinos satiri poneo je aforističar Srba Pavlović iz Beograda.

Dodeljena je još i nagrada „Zlatni krug“ za afirmaciju i popularizaciju satire u svetu prof. dr Branku Mikašinoviću iz Vašingtona. Istu nagradu dobio je i Martin Prebuđila, književnik i književni prevodilac iz Stare Pazove.

Po prvi put na „Satira festu“ uručena je nagrada za satiričnu karikaturu „Nikola Otaš“, karikaturisti Toši Borkoviću. „Satira fest“ i ovoga puta veoma uspešno organizovao je Beogradski aforističarski krug.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.