„Слобода, прогрес, наслеђе, разноликост „

У петак, 31. августа 2018. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, биће одржано предавање Кратка историја феномена у визуелној култури Европе: Слобода, прогрес, наслеђе, разноликост које је део богатог пратећег програма организованог у оквиру изложбе Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске.

Кроз предавање о историји (европских) феномена, и упоредну анализу уметничких дела значајних аутора европске историје уметности и дела из колекције Галерије Матице српске, Никола Ивановић, историчар уметности, анализираће проблем променљивости, значења и начина репрезентације феномена слободе, прогреса, наслеђа и разноликости у различитим културним и временским контекстима. Проблем европског, као и свих оних феномена који су везани за европски културни идентитет, нарочито је присутан у српској уметности и визуелној култури током XIX и XX века, након ослобођења од вишевековне османске владавине и у иницијалним приликама да национална уметност и култура искажу сопствена схватања европске модерности. Посебан осврт биће на културне и уметничке размене знања и идеја Италије и Србије, као и на везе између италијанске традиције и српског сликарства 19. и 20. века, као део програма изложбе Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског, реализоване у оквиру конкурса Публика у фокусу, Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Предавање се реализује у оквиру Калеидоскопа културе – нове велике платформе Фондације Нови Сад 2021 која повезује уметнике, установе културе, невладине организације, грађане тј. публику из Новог Сада и околине и посетиоце нашег града. Платформа је дело заједничког креирања простора и програма културе које, кроз различите уметности, представља јединствену слику разноликости и богатства града. Од 25. августа до 30. септембра у оквиру Калеидоскопа културе биће реализовано више од 400 културних програма у које ће бити укључено преко 60 организација из Новог Сада уз учешће више од 1000 уметника из земље и иностранства.

Извор: Галерија Матице српске

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.