Tamara Burević: Mi smo primer kako se nešto gradi postepeno i posvećeno, a nije zaludno

Na Radio- televiziji Vojvodine od 2012. godine emituje se emisija „Akademac“. Za to vreme prošla je kroz izmene kada su u pitanju voditelji, studio, scenografija, ali je zadržala kvalitet i ciljnu grupu.

„Akademac“ se obraća studentima, akademskim građanima, koji su spremni da nauče nešto novo i da ono što već znaju podele sa drugima. Svake nedelje u 13 i 30 časova na prvom programu RTV -a gledamo dvadeset i pet minuta inteligentne, radoznale i duhovite studente kako debatuju na razne teme.

U susret sedmoj sezoni koja počinje u oktobru i novom voditeljskom paru koji dolazi, pričali smo sa urednicom i scenaristkinjom Tamarom Burević. Nakon  dve decenije rada, pretežno u oblasti obrazovanja, uvidela je da je Javni servis zreo za emisiju koja ima profilisanu ciljnu grupu. Ispostavilo se da je to bila dobra procena.

Kako je nastao Akademac?

-Ne sećam se da smo ikada imali tako preciziranu populaciju kojoj se obraćamo. Nekako u to vreme nastala je i redakcija Programa za decu i mlade i kockice su se poklopile. Moram naglasiti da se forma od te 2012. godine menjala. Rasla je scena, voditelji, struktura emisije pa i ja kao urednik i scenarista , da bi „Akademac“ danas izrastao u jednu debatnu, studentsku emisiju. Ispostavilo se da je to bila dobra procena.

Šta Vas najviše pokreće dok smišljate teme za emisiju?

– Radije bih preinačila pitanje u- šta me ne pokreće. Tema je toliko, bitno je samo imati fokus, videti drvo od šume. Moje drvo je mlad čovek koji ima otvoren um, razvija se u svakom pogledu, ne samo akademski, neguje radoznalost, a istovremeno se odupire akademskoj aroganciji. Možda je tajni začin moj mladalački duh, što sam i dalje sa 50 godina ona radoznala studentkinja, koja je zahvaljujući iskustvu samo teme prilagodila 21. veku i izazovima savremenog akademca. Nije zgoreg napomenuti da pored sopstvenih studentskih dana, danas na neki relaksiraniji način pratim i studentske dane mojih kćerki. Rezime: dobra mladalačka energija i posvećenost poslu su moji najbolji pokretači.

Da li je teško naći goste ili su akademci radi da učestvuju?

-Nakon toliko godina na samo izgovaranje reči „Akademac“ i RTV , na moje i naše veliko zadovoljstvo, sve barijere nestaju. Profesori, rektor, dekani, upravnici, direktori, lekari, akademici, glumci….svi se veoma rado odazivaju. Onda nakon akcije stiže i reakcija, te i studenti kada čuju ko je takozvani glavni gost, rado dolaze. Ne pamtim niti jedan slučaj odbijanja niti izbegavanja neke teme, a bilo ih je…do sada 211. Naravno, u početku se morao uložiti veći trud, urednički kredibilitet. Mi smo primer kako se nešto gradi postepeno, posvećeno i da to nije zaludno.

Možete li iz dosadašnjeg iskustva reći da neka oblast posebno zanima sve mlade ljude? O čemu im je najlakše da govore, a šta im nije inspirativno?

-Gotovo sve mlade ljude zanimaju programi razmena studenata, zatim projekti pomoću kojih mogu razvijati nove veštine i sve vrste neformalnog obrazovanja. To je onako baš, kako oni vole da kažu, akademski. Moram priznati da postoji veliko interesovanje za takozvane psiho teme. Popularna psihologija, ali i debatovanje o pojavama , emocijama i psihološkim pregradama uvek su priče na koje odlično reaguju.


-Nekada je bilo nezamislivo govoriti otvoreno o depresiji, manjku samopouzdanja, nasilju i diskriminaciji. Ono što uočavam kao veliki iskorak kod novih generacija jeste potpuno odsustvo licemerja. Otvoreno govore, pitaju i duvaju nazad na vetrenjaču. Do sada zaista nismo imali problem sa neinspirišućim temama.
Dobro istraživanje i priprema je 80 odsto posla. Možda je to ključ pored one dobre energije. Tako da i one teme, poput izmene Zakona o visokom obrazovanju mogu biti interesantne i studentima koji su potpuno nezainteresovani za politiku, zakone, statistike…

Da li je u medijima dovoljno prepoznata potreba za ovakvim sadržajima?

Ja mogu da govorim najviše o kući u kojoj radim, gde očito postoji svest ili inercija. Dok god ima ovakvih sadržaja na RTV-u ima i svesti i to je jako pozitivno.
U principu, debate se boje poslodavci pa je valjda zato i nema dovoljno na drugim televizijama. Zato ima u izobilju lakih sadržina, koje ne opterećuju ni jednu hemisferu mozga. Naš moto je potpuno u suprotnosti toga. Mi učimo, saznajemo, širimo vidike i zahvaljujući sjajnim intelektualcima stalno rastemo, a istovremeno nam je jako zabavno.

Šta je za Vas najbolje što vam je rad na ovoj emisiji doneo?

-Najbolje što mi je rad na „Akademcu“ doneo jesu ljudi. Ljudi su iskustva, prenos znanja, timski rad i uvek dobar osećaj da smo svi mi zajedno poslali dobre poruke nekim drugim ljudima.
Takođe, kada sam osmislila „Akademac“ nisam ni slutila da ću zapravo pored uredničkog posla raditi i jedan potpuno novi posao- mentorstvo. Svi voditelji koji su prošli kroz scenu „Akademca“ učili su mene strpljenu, a ja njih poslu.

Za kraj ovog razgovora urednica i scenaristkinja emisije Tamara Burević poručila je akademcima da ih gledaju. Kako kaže, 25 minuta nečijeg iskustva, iskrenosti, kritičkog stava, društvene odgovornosti i uspeha mogu biti ne samo inspirišući već i spasonosni. Ekipa „Akademca“ se trudi da pored otvaranja neke problematike ponudi i rešenja.

-Trudimo se da pokazujući prstom na studenta vidimo studenta, a ne samo prst- poručuje Tamara.

Od 7.oktobra gledaoce i goste dočekuje novi studentsko- voditeljski par. Evo lepe prilike da se pridružimo njihovoj urednici i da im i mi javno poželimo sreću.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.