Tihomiru Vejnoviću uručena Februarska nagrada

Na Svečanoj akademiji održanoj povodom obeležavanja Dana Grada Novog Sada uručena je Februarska nagrada. Ovogodišnji laureat je profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine Tihomiru Vejnović.

Tokom svečane akademije koja je uprilicena u Srpskom narodnom pozorištu prikazan je kratak film o dobitniku Februarske nagrade, nakon čega mu je gradonačelnik Miloš Vučević uručio ovo značajno priznanje.

Obraćajući se prisutnima prof. dr Tihomir Vejnović zahvalio se na priznanju i rekao da Februarska nagrada pripada celom kolektivu Klinike za ginekologiju i akušerstvo, ističući da je zahvaljujući njima u poslednjih 30 godina preko 100 000 Novosađanki i Novosađana došlo na svet.

Tom prilikom gradonačelnik je naglasio da je važno da Novi Sad ostane mlad u idejama, u nastojanjima da usvaja nove standarde, da bude moderniji, razvijeniji i da bude još bolje mesto za život.

– Ako danas naš grad pogledate iz dva ugla, onog na papiru, u godišnjim statistikama i iz ugla stvarnog života, videćete da nezaustavljivo ide napred. Zato što gradimo ono što su drugi rušili. Zato što su se bačka i sremska strana konačno na još jednom mestu uhvatile za ruke, premostivši Dunav. Zato što će radio-televizija na 14 jezika konačno dobiti svoj dom. Zato što će naša pamet dobiti još jedan Naučno istraživački centar. Zato što gradimo puteve, vrtiće, škole, bolnice, domove zdravlja, koncertnu dvoranu i trudimo se da svaki deo grada bude jednako važan. Zato što imamo najbolje festivale, dve evropske titule, zato što smo humani – kazao je Vučević.

U okviru kulturno-umetničkog programa svečane akademije, državnu himnu i kompoziciju ”Srpkinja” Isidora Bajića interpretirao je hor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj, kao i kompoziciju ”Srpske rapsodije” na VII Rukovet Stevana Mokranjca, a u saradnji sa orkestrom i folklornim ansamblom „Vila“ iz srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“.

Podsetimo, Februarska nagrada se dodeljuje onima čija dela pružaju izuzetan i trajan doprinos svemu onome čime se Novi Sad diči i po čemu se prepoznaje u svetu. Dan grada se obeležava 1. februara u znak sećanja na ovaj datum 1748. godine kada je, ukazom austrougarske carice Marije Terezije, Novi Sad dobio status slobodnog kraljevskog grada.

Za Vojvodjanske vesti Nedeljka Borojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.