Tribina „Velika Srbija ili Jugoslavija – stav Britanije“ 16. januara u klubu „Tribina mladih“

Tribina „Velika Srbija ili Jugoslavija – stav Britanije“ biće održana u sredu, 16. januara u 19 časova, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je Milovan Balaban, istoričar.

Na tribini će biti reči o srpskom pitanju od druge polovine XIX veka do stvaranja zajedničke države sa Hrvatima i Slovencima – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslavije. Naročito će biti naglašen period Prvog svetkog rata. Govoriće se o konkretnim radnjama koje je preduzimala Vlada Srbije u pravcu realizovanja ideje Niške deklaracije, ali i mogućnostima da stvori proširenu samostalnu srpsku državu tokom Prvog svetskog rata, kao i koracima koje su činile velike sile kako bi taj proces osujetile ili podržale.

Akcenat će biti stavljen, kako i naslov tribine kaže, na ponašanje i delovanje Velike Britanije tokom rata (ali i u periodu koji je predhodio Velikom ratu) i njeno (navodno) zalaganje za Veliku Srbiju. Ono je variralo od ponuda iz Londonskog ugovora do razmišljanja (koja istina nisu nikada prihvaćena u Forin ofisu) da Velika Srbija uđe u uniju sa Austrougarskom monarhijom. Autor će pokušati na predavanju da objasni delovanje Britanije i motive koji su je vodili da uloži napore kako bi kreirala balkanski prostor u skladu sa svojim interesima.

Ostavite odgovor