19. april 2024.

У СРБИЈИ РЕГИСТРОВАНО УКУПНО 303 СЛУЧАЈА COVID-19

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је да су у нашој земљи до данас, до 15 часова, регистрована укупно 303 случаја заразе COVID 19.
Лончар је на редовној конференцији за новинаре у Влади Србије истакао да су од последњег извештаја тестирани узорци 94 особе, од којих су 54 узорка позитивна, а 40 је негативнo на нови коронавирус. Он је навео да је од 54 потврђена случаја, 27 особа хоспитализовано, док се преосталих 27 налази у кућним условима. У националној референтној лабораторији Института Торлак, како је додао, до данас је тестирано укупно 916 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.
Лончар је прецизирао да је осам пацијената на респираторима на Инфективној клиници у Београду, пет у Нишу, по четири у Новом Саду и Крагујевцу, док укупан број пацијената на болничком лечењу износи 152. Имамо укупно 303 пацијента позитивна на коронaвирус, с тим што нисмо рачунали на 15 пацијената који су до овог момента излечени и отишли су кући, будући да су имали добре лабораторијске налазе и два негативна тестирања, објаснио је министар. Он је подсетио на то да је јуче, у консултацији са кинеским лекарима, донета одлука о томе да се за два дана пређе на нови метод борбе са коронавирусом, који подразумева тестирање већег броја људи. Према његовим речима, већ је издат налог свим домовима здравља да ће морати да имају по један објекат, опремљен са рендген-апаратом и апаратом за лабораторију, како би се проверила крвна слика, при чему ће ту долазити сви пацијенти за које се одреди да треба да буду тестирани. Епидемиолози ће одређивати ко треба да дође у дом здравља да се тестира у за то тачно одређене просторије, објаснио је Лончар и истакао да кинески стручњаци сада обилазе те просторије јер у њима треба обезбедити посебне услове.