Уништити Југославију што пре

На данашњи дан, 06. априла 1941. године, у 6:30 часова, без објаве рата, земље Тројног пакта напале су Краљевину Југославију. Први напад су извршиле ваздушне снаге фашистичке Немачке. Мета је био Београд.

Одлука о бомбардовању престонице Краљевине Југославије је донета 27. марта 1941. године, одмах по сазнању да је у Београду извршен војни пуч и да је смењена влада која је потписала протокол о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту.

Вођа нацистичке Немачке, Адолф Хитлер, је тог дана издао директиву 25, у којој је навео да је војни пуч променио политичку ситуацију на Балкану. У новонасталим приликама, Југославија се сматрала непријатељем и стога је издата команда да се она мора уништити што пре.

Иако је одлука о нападу донета 25. марта, коначан налог за почетак напада дат је тек 05. априла.

Предвиђајући рат, влада и Врховна команда Краљевине Југославије прогласиле су Београд, Загреб и Љубљану „отвореним градовима“ што је довело само до одлагања напада.

Операција бомбардовања Београда имала је тајни назив „Страшни суд“. Оно је било поверено 4. ваздушној флоти под командом пуковника Александра Лера. За бомбардовање су коришћена 234 бомбардера и 120 авиона ловаца.

Разарања су била огромна.

Порушено је 627 зграда. Веома оштећено је 1601 зграда, а делимично оштећено 6829 зграда. Тешко је оштећена Вазнесењска црква, а поптуно је уништена зграда Народне библиотеке.

У бомбардовању Београда погинуло је 2274 људи.

Одбрана Београда од напада из ваздуха је била поверена елитном Шестом ловачком пуку ваздухопловства Краљевине Југославије и јединицама противваздушне одбране Ваздушне зоне Београд.

Процењује се да је број оборених немачких авиона између 42 и 48.

У борбама је погинуло 11 југословенских пилота:

1. Милош Жунић,
2. Михо Клавора,
3. Владимир Горуп,
4. Карло Штрбенк,
5. Добрица Новаковић,
6. Бранислав Тодоровић,
7. Јован Капешић,
8 . Миливоје Бошковић,
9. Душан Борчић,
10. Милутин Петров,
11. Живица Митровић.

„Ваздушни напад на Београд 1941. године имао је првенствено политичко-терористички карактер и није имао ништа заједничко са ратом. То бомбардовање из ваздуха било је ствар Хитлерове сујете, његове личне освете“ – изјавио је на суђењу немачки фелдмаршал фон Клајст.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.