„Војводина у објективу Радивоја Симоновића“

У четвртак, 19. априла, 12 сати, у Музеју Војводине, кино сала, Дунавска 37, одржаће се пројекција филма: „Војводина у објективу Радивоја Симоновића“.

Ауторску екипа филма чине: сценариста Борислав Хложан, сниматељ Желимир Тот и редитељ Оливера Шешлија; Производња РТВ, 2016.

Уводну реч о филму и др Радивоју Симоновићу даће: Борислав Хложан, сценариста и Богдан Шекарић, виши кустос етнолог.

Документарни филм „Војводина у објективу Радивоја Симоновића“ говори о животу и научном ангажману једног изузетног и пожртвованог српског интелектуaлца који нас је задужио својом научном заоставштином.

Филм наглашава значај научних истраживања др Радивоја Симоновића за данашњу Војводину, указујући при том на његов оригинални допринос у сагледавању узрока друштвеног и културног пропадања српког народа у Аустроугарској.

Његова сарадња са професором Јованом Цвијићем представља јединствено сведочанство о времену интензивне борбе јужних Словена за државну независност.

Филм указује и на до сада мало познату чињеницу да се у Етнолошкој збирци Музеја Војводине чува једна од највећих колекција стаклених плоча и фотографија чији је аутор др Радивој Симоновић.

Филм је приказан на 26. фестивалу телевизијског етнолошког филма у Кучеву.

Добио је награду „Сребрни пастир“ за најбољу камеру (Желимир Тот), као и специјалну награду за истраживачки и стваралачки допринос у коришћењу визуелних материјала и промоција етнолошког знања у институцијама културе (Богдан Шекарић).

Извор: Музеј Војводине

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.