ВОЈВОЂАНИ СТИГЛИ ДО ПРОСЕЧНОГ ПОСЕДА ОД 12,7 ХЕКТАРА

ВОЈВОЂАНИ СТИГЛИ ДО ПРОСЕЧНОГ ПОСЕДА ОД 12,7 ХЕКТАРА

У српској пољопривреди позитивна промена је укрупњавање поседа, а слабост је старост и малобројност носилаца газдинства, као и као и старост механизације.

То су трендови који су утврђени кроз Анкету о структури пољопривредних газдинстава, преноси Тањуг.

Директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић истиче да су у односу на попис пољопривреде из 2012. године резултати Анкета донели неколико промена.

„Ако је реч о позитивним променама видимо да се наша индивидуална газдинства укрупњавају односно повећава се просечна обрадива површина земљишта“, каже он и додаје да је у Војводини она 12,7 хектара, а у остатку Србије просек површине по газдинству је дупло мање – 6,1 хектар.

Анкета је потврдила да је у Војводини присутнија биљна производња на већим површинама, док је у Шумадији и Западној Србије јаче сточарство.

„Старија је и радна снага, што је слабост, нарочито што се тиче носилаца пољопривредног газдинства код којих је просек 61 година и императив је да се тај тренд обузда“, каже он и додаје да се примењује више мера како би се овај тренд зауставио.

Чак 86 посто српских трактора старије је од 20 година, каже Ковачевић и примећује да ће бити врло важно да се омогући кредитирање за куповину пољопривредних машина – пре свега трактора.

„Број лица у породичном газдинству је један до два, то је мање што је некада било а приметно је да има доста напуштених газдинстава, односно оних где нема производње што је одавно повезано са пресељењима у град, и исељењима из земље“, каже он.

Пољољопривреда је за Србију стратешки сектор јер је као примарна производња важан инпут у прехрамбеној индустрији а заједно чине између 16 и 18 посто БДП-а

Извор: агросмарт