Улагањем у образовање и младе пољопривреднике до конкурентније пољопривреде

„Република Србија налази на европском путу и чланство у Европској унији је наш стратешки циљ. Блиски контакти, интензивна сарадња  и све већи број немачких инвеститора и у делу аграра у Србији,  јесу додатни подстрек и нама на покрајинском нивоу да остварујемо ближу сарадњу са немачким регионима и покрајинама. Ово је истакао покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић приликом  данашњег пријема делегације Штутгартског округа, коју је предводио др Курт Мецгер, члан Владе Штутгартског округа  и директор Канцеларије за пољопривреду и рурални развој.

Реч је о  студијској посети АП Војводини, а  у саставу делегације су и  најбољи ученици средњих пољопривредних школа и њихови професори из  немачке покрајине Баден – Виртемберг.

Делегација из Баден Виртемберга упознаће се са начином образовања и рада у области пољопривреде, као и са сарадњом институција са пољопривредним газдинствима и прерађивачком индустријом, при чему су организоване и тематске посете пољопривредним газдинствима у Војводини.

„АП Војводина је доминантно пољопривредне регија и Покрајинска влада настоји да инвестирањем у интензивну пољопривредну производњу и  прерађивачки сектор, пре свега стимулише и развија мале и средње пољопривредне произвођаче“,  рекао је Радојевић и госте упознао са мерама Секретаријата, указаваши да је посебан акценат стављен на младе пољопривреднике у нашој покрајини с циљем циљу да они остану на селу и баве се пољопривредом.

Радојевић је посебно нагласио да се на овај начин, између осталог, жели постићи повећање извоза прехрамбених производа, превасходно на тржиште Европске уније.

Као један од кључних циљева који желимо да остваримо, Радојевић је  навео и  увођење дуалног образовања, те подизања свести младих о значају удруживања и заједничког наступа на тржишту. Како је навео, улагање у образовање и младе пољопривреднике пут је до конкурентније пољопривреде.

Др Курт Мецгер истакао је да је ова посета потврда и корак даље   у размени знања, искустава и импулс у поспешивању привредних веза између наше две покрајине. Он је навео да је веома значајан континуитет у сарадњи, и да је њено унапређење могуће кроз примену ефикаснијих метода, ради бољег коришћења потенцијала у овој области, а да то и јесте заједнички циљ и интерес.

Вук Радојевић је на крају сусрета одговарао на питања немачких средњошколаца, које је највише интересовао начин на који су наши пољопривредни произвођачи организовани, на тему задругарства и начина на који наша покрајина улаже у развој пољопривреде.

Ostavite odgovor