ЗАБОРАВЉЕНИ ЧУДОТВОРАЦ – култ Светог Спиридона у српској традицијској култури

У четвртак, 10. маја 2018. године, у 19 сати у Музеју Војводине отвара се изложба: ЗАБОРАВЉЕНИ ЧУДОТВОРАЦ – култ Светог Спиридона у српској традицијској култури.

Аутори изложбе су музејски саветници Сузана Миловановић и Александар Петијевић.

Као сегмент националне нематеријалне културне баштине, изложба Св. Спиридон, ЗАБОРАВЉЕНИ ЧУДОТВОРАЦ – култ Светог Спиридона у српској традицијској култури даје историјски осврт o Св. Спиридону, кипарском епископу из 4. века – од најранијих биографских података, преко житија и историјата његових моштију, закључно са историјатом и токовима распростирања његовог култа.

Као сегменти овог култа на изложби ће бити представљене иконе и копије фресака, као и храмови посвећени Св. Спиридону, заштитнику бројних заната и еснафа, помораца и бродова. Осим богослужбених књига и црквеног текстила, на изложби ће бити представљени и портрети помораца и предмети везани за историју поморства као и еснафска писма и цеховски документи занатлија.

Изложбом ће бити скренута пажња на традицију поштовања светитељевих моштију и култ овог светитеља у народној традицији као заштитника деце, маслина и стоке, али и на постојање српских сребрних вотивних прилога у Цркви Св. Спиридона на Крфу и успомене и сведочанства српске војске на Крфу у годинама Првог светског рата.

Извор: Музеј Војводине

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.