Čokolada na izdisaju

Poslednja istraživanja tržišta pokazuju da bi za samo dve godine svet mogla da zadesi globalna nestašica čokolade. Tržište čokolade, prema proceni kuće „Markets and Markets” danas je vredno 100 milijardi dolara, a potražnja za čokoladom neprestano raste, uglavnom zbog rastućeg tržišta Indije i Kine.

Problem je, naime, u drvetu kakaovcu. Ova biljka, koja je domaća u centralnoj i južnoj Americi, ali je čovek preneo i u zapadnu Afriku, sporo raste i potrebno joj je mnogo vremena da bi počela da donosi plod – tek sa 12 godina dostiže punu zrelost i maksimalan prinos. Uz to, posledice čovekove borbe da proizvede plod koji je manje gorak, dovele su do toga da, iako je čokolada postala ukusnija, prinosi po jednom stablu značajno su smanjeni.

Kakaovac je vrlo stara biljka, a njegov plod čovek koristi od davnina, u početku uglavnom za spravljanje pića. Njegov latinski naziv Theobroma – Hrana bogova, sugeriše da je oduvek bio omiljen i vredan, pa čak je korišćen kao sredstvo plaćanja kod nekih naroda. Evropljani su kakao otkrili tek tokom poslednje Kolumbove ekspedicije, 1504. godine, a njegova upotreba se po kontinentu raširila do kraja 16. veka.

Jedna biljka visine oko 4 do 8 metara, u proseku rodi oko 20 plodova teških oko 500 grama u kojima ukupno ima 600 do 1000 semenki. Ta količina dovoljna je da se dobije oko pola kilograma kakao maslaca.

Ostavite odgovor