Na Međunarodnom takmičenju barmena, koje je po dvanaesti put održano u Novom Sadu, u kategoriji „miksologija“ prvo mesto osvojio je Aleksandar Đolai, dok je u kategoriji „fler-tending“ prvo mesto pripalo Karlu Damijaniću iz Hrvatske.
Aleksandar Đolai, dolazi iz Zrenjanina, ali već neko vreme kao koktel-majstor radi u Novom Sadu. Svojim koktelom, ali i veštim pokretima za šankom potpuno je osvojio žiri.
– Bartendingom se bavim oko dve godine. Završio sam školu. Ovo mi je drugo takmičenje. Smatram da je ovo odlična prilika da se razmene iskustva i upoznaju novi ljudi. Ove godine sam pravio jedan aperitiv sa burbonom. Osim burbona ide aperol, ima bosiljka, malo limuna, arome od pomorandže, suva šljiva i još nekoliko tajnih sastojaka. Sve to sam servirao uz bruskete od lososa kao predjelo i sve u svemu izgledalo je veoma zanimljvo – izjavio je Đolai za Vojvođanske vesti.
Dodaje da je organizacija odlična i da je svake godine jaka konkurenciija. Drugo mesto na takmičenju pripalo je Novosađaninu Vladimiru Ježu.
– Moj koktel se zove Džoker. Sastoji se od burbona, proseka, kamparija, rakije od dunje i vermuta – rekao je Jež.
Trećeplasirani Zoran Budisavljević, takođe iz Novog Sada, ovim poslom se bavi gotovo punu deceniju i ima dugogodišnje iskutvo na ovakvim takmičenjima. Ističe da je ovo jedno od najboljih takmičenje u Srbiji
– Na Barmensima sam peti put, a ovo mi je deseto takmičenje. Redovno učestvujem, čak i u točenju piva. Prošle godine sam bio drugi. Moj koktel se zove Deda Mraz, izgledao sam kao Deda Mraz i tako je bio i dekorisan. Ide burbon, domaći sok od višnje koji sam promenio sa malo meda, jedan italijanski jako gorak liker što mu daje poseban ukus, pravio sam penu bele boje u koju ide limeta, bela čokolada i liker od badema. Mislim da neću više učestvovati na ovakvim takmičenjima i da ću se sada malo više uključiti na evropska takmičenja – naveo je Budisavljević.
Ono sa čim se svi takmičari slažu jeste da je ovo unosan posao od kojeg i u Srbiji može dobro da se živi. Potrebno je, kako kažu, da barmeni budu posvećeni i da prate trendove.
– Od ovoga može lepo da se živi. Plate mogu da se porede i sa prosečnim platama čak nekih direktora. Moja poruka mladim barmenima i onima koji su tek na početku jeste da što više uče i rade na sebi, da učestvuju na ovom i sličnim takmičenjima, posećuju sajmove i slične manifestacije jer će im to mnogo unaprediti rad – kazao je Đolai.
– Zahtrevno jeste jer se mnogo radi. Ja radim šest dana nedeljno, ali taj jedan dan koristim za učenje. Pretražujem na internetu. Još to nije toliko plaćeno u Srbiji da bismo mi mogli da odemo na seminar u Zagreb, London, ali se trudimo i napredujemo – zaključio je Budisavljević.
Nakon miksologije svoju umetnost sa flašama i šejkerima demonstriralo je još šet momaka među kojima su trojica potpuno izdominirala i oduševila publiku. Tako je u kategoriji „fler-tending“ prvo mesto zauzeo Karlo Damijanić iz Hrvatske, drugo mesto pripalo je Alexandru Ardeleanu iz Rumunije, dok je ne trećem mestu bio još jedan momak iz Hrvatske, Kristijan Briješki.
Takmičenje je organizovalo novosadsko udruženje barmena „BarmeNS“, a ove godine je učestvovalo je preko 30 koktel-majstora iz Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Rusije, Belgije i Srbije.
Za Vojvođanske vesti Nedeljka Borojević