ANA KARENJINA DOMINANTNA NA 70. FESTIVALU VOJVOĐANSKIH POZORIŠTA

Iako je imala puno peripetija Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine je uspela da održi kontinuitet i uspešno realizuje 70. jubilarni Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine u specifičnim okolnostima. Ovaj podatak je veoma bitan s obzirom da je to najstariji pozorišni festival na ovim prostorima, mislimo na bivšu SFRJ. Podsetićemo da je 70. jubilarno izdanje trebalo da se odvija prošle godine ali je zbog poznatih okolnosti odloženo. Zajednica je odlučila da se Festival pod sloganom „Epsko i dramsko“ ipak održi i to sa selekcijom koja se odnosi na sezonu 2019/2020. godine, koju je predložio Slobodan Savić, pozorišni kritičar. Zbog poznate, pandemijske situacije ovogodišnji Festival je specifičan i po tome što su predstave igrane na matičnim scenama. Tokom osam dana žiri je obišao pet vojvođanskih gradova, Vršac, Sombor, Subotica i Novi Sad i odgledao 11 predstava dok su ceremonije otvaranja i zatvaranja održane u Narodnom Pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, koji je poslednjih nekoliko godina domaćin ovog značajnog festivala.

Žiri u sastavu:Vida Ognjenović (rediteljka i književnica), Miodrag Tabački (scenograf i kostimograf) i Predrag Momčilović (glumac i profesor AUNS) je na završnoj sednici 25.aprila doneo odluke:

Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi „Ana Karenjina“, Novosadsko pozorište-Újvidéki Színház.

– Nagrada za najbolju predstavu za decu u celini pripala je predstavi „Teatru s ljubavlju“, Dečje pozorište Subotica- Szabadkai Gyermekszínház.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Dejanu Projkovskom za predstavu „Ana Karenjina“, Novosadsko pozorište- Újvidéki Színház.

– Nagrada za najbolju mušku ulogu je dodeljena Arpadu Mesarošu, za ulogu grofa Vronskog u predstavi „Ana Karenjina“ a nagradu za najbolju žensku ulogu Timei Filep, za ulogu Ane Karenjine u istoimenoj predstavi.

– Za najbolju epizodnu ulogu nagrađena je Marija Medenica, za ulogu gospođe Davil, u predstavi „Travnička hronika“, koprodukcija Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Narodno pozorište Sombor.

Za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrađen je Boško Boškov, za ulogu kardinala Rišeljea, u predstavi „Tri musketara“, Dečije pozorište Subotica- Szabadkai Gyermekszínház.

Nagradu za najbolju scenografiju dobio je Valentin Svetozarev za predstavu „Ana Karenjina“ a Mariji Popučevskoj je dodeljena nagrada za najbolji kostim u istoj predstavi.

Nagrada „Tihomir Mačković“, za najbolju kreaciju lutaka, dodeljena je Jovanu Caranu za kreaciju lutaka u predstavi „Divljožder“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin.

– Draško Adžić je dobio nagradu za najbolju muziku za predstavu „Ujka Vanja“– Narodno pozorište „Sterija“ ,Vršac i Hartefakt fond, Beograd.

Dodeljeno je i šest specijalnih nagrada

Specijalna nagrada za zajedničku igru, ansamblu predstave „Semper idem“ -Đorđe Lebović, režija i dramatizacija: Gorčin Stojanović, Narodno pozorište Sombor.

– Specijalna nagrada Kokanu Mladenoviću, za koncept predstave „Gustav je kriv za sve“, Pozorište „Kostolanji Deže“- „Kosztolányi Dezső“ Subotica.

Specijalna nagrada autorskom timu predstave „Ujka Vanja“, Anton Pavlovič Čehov, režija: Andrej Nosov, Narodno pozorište „Sterija“ ,Vršac) i Hartefakt fond Beograd, za novo čitanje Čehova.

Specijalna nagrada Petru Mihajloviću, za tekst predstave „Radnička hronika“, Narodno pozorište- Narodno kazalište-Népszínház, Subotica.

Specijalna nagrada Olgi Panga, za koreografiju u predstavi „Ana Karenjina“, Novosadsko pozorište, Újvidéki Színház. – Specijalna nagrada Igoru Greksi, za scenski pokret u predstavi „Gustav je kriv za sve“, Pozorište „Kostolanji Deže“- „Kosztolányi Dezső“, Subotica.

Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“, za najbolju likovnu obradu predstave dodeljena je Ljuboslavu Majeri za predstavu „Gospodin Mokinpot“, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Zrenjanin. Nagradu dodeljuje porodica Mirkov na osnovu jednoglasne odluke žirija. Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeljena je Urošu Mladenoviću za uloge u predstavama, „Tri musketara“ i „Teatru s ljubavlju“, Dečje pozorišta Subotica- Szabadkai Gyermekszínház.

Na osnovu odluka žirija možemo zaključiti da je predstava „Ana Karenjina“ Novosadskog pozorišta, apsolutni pobednik 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, sa čak sedam osvojenih nagrada. Festival je sinoć zatvoren uručivanjem nagrada u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, nakon čega je, u čast nagrađenih Pozorište mladih iz Novog Sada, izvelo predstavu „Zaljubljivanje“ u režiji Olje Đorđević.

Iskreno se nadamo da će u narednom periodu ova značajna manifestacija imati manje problema i nastaviti svoju dugu i plodonosnu tradiciju.