Benefiti i zablude o korišćenju saune

Sauna se koristi stotinama godina unazad. Uglavnom pomaže ljudima da se opuste, oporave, podignu nivo svog zdravlja. Opšte je poznato da je sauna ranije korišćena kao terapija, a i danas u nekim zemljama kao što su Finska, Turska i Rusija je deo tradicije i zdravog životnog stila, gde jedan od tri čoveka učestalo koristi saunu. Mnogo se govori o zdravstvenim prednostima saune i to s dobrim razlogom, jer nekoliko minuta dnevno je sve što vam je potrebno da izgledate i osećate se bolje.

ZDRAVSTVENE I WELLNESS PREDNOSTI

Sauna može umanjiti bol u mišićima i kostima, jer ubrzana cirkulacija utiče na brži oporavak mišića i veću pokretljivost zglobova. Topao i tih prostor, bez spoljnih uticaja, omogućiće vam da se opustite i pomoći da se oslobodite od stresa. Nakon fizičke aktivnosti, sauna opušta mišiće, smanjuje napetost i indirektno eliminiše nusprodukte koji nastaju tokom treninga kao i druge toksine koji mogu biti prisutni. Većina ljudi se znoji svakodnevno, ali duboko znojenje koje se postiže u sauni ima višestruke zdravstvene benefite. U sauni temperatura tela raste, šire se krvni sudovi, što trenira srčani mišić i poboljšava rad srca. Znojne žlezde proizvode znoj u kome se nalazi 99 odsto vode, koža se čisti i izgleda mekše. Samim tim, sauna je jedan od najbolji načina za stimulaciju organa da izvrše detoksikaciju. Istraživanja su pokazala da upotreba saune rezultira opuštenijim i dubljim snom. Pored toga, sauna smanjuje slučajeve prehlade i gripa. Kada je telo izloženo visokoj temperaturi proizvodi bela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv bolesti i virusa. Umanjuju se simptomi astme jer dolazi do širenja disajnih puteva. Pored zdravstvene, postoji i društvena korist saune o kojoj se retko govori. Osim što može biti mesto za osamljivanje i opuštanje, često je i ambijent za druženje sa porodicom i prijateljima.

ZABLUDE VEZANE ZA SAUNU

Zabluda broj jedan je da se u sauna mršavi. To je netačno. U sauna se gubi ekstracelularna tečnost, tačnije voda koja se nalazi van ćelije. Tako se može učiniti da nakon saune imate oko jednog do dva kilograma manje, ali to je voda, a ne mast. U sauni se ne vrši detoksikacija. Ne postoje zvanična istraživanja koja potvrdjuju da se kroz znoj izbacuju toksini. Toksini kao što je alkohol, aluminijum i živa se izbacuju putem bubrega, jetre i creva. Međutim, sauna stimuliše i pojačava rad ovih organa i na taj način indirektno pojačava unutrašnju detoksikaciju organizma. Za Vojvođanske vesti: Strahinja Kukić Sandra Bošković FITBOX

Ostavite odgovor