BICIKLISTIČKA TRKA „KROZ VOJVODINU“

  DRUGA ETAPA U ZRENJANINU Zrenjanin – Sa zrenjaninskog Trga slobode, tačno u podne, startovala je druga etapa 38. biciklističke trke „Kroz Vojvodinu“, međunarodno takmičenje u organizaciji Biciklističkog saveza Vojvodine a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekreterijata za sport i omladinu. Danas se vozi deonica Zrenjanin-Klek-Žitište-Torak-Krajišnik-Jaša Tomić-Sečanj-Sutjeska-Lazarevo-Zrenjanin. Voze se dva kruga, objašnjavaju organizatori. -Prosečna brzina od 43 kilometra na sat, koja se razvijala u prvoj etapi trke gde je bilo puno odvajanja i manjih grupa, dokazuje koliko je trka kvalitetna i borbena. Danas nas očekuje banatski vetar i  zaista će to biti “brdo” za naše bicikliste i nadam se da će takva biti i borba, kao u jučerašnjoj etapi, i da ćemo prisustvovati lepom finišu druge etape koja je dugačka 175 kilometara. Voze se dva kruga po Banatu – objasnio je Nebojša Subić, direktor trke. Prema njegovim rečima, prijavljeno je 70 takmičara, 14 ekipa iz 8 zemalja. Ekipe su mešovite, sastavljene od vrhunskih takmičara. -Došli smo u sastavu šest vozača, od kojih su tri juniori koji se pripremaju za svetsko prvenstvo sledeće nedelje. Jučerašnju etapu smo završili solidno, sa jednim juniorom na osmom mestu. Propustili smo pobednički pehar, jer su tu tri jake slovenačke ekipe sa kojima se borimo sve vreme – naveo je Janko Benger, član hrvatske reprezentacije za ovu trku.
38. trka „Kroz Vojvodinu“
38. biciklistička trka “Kroz Vojvodinu” startovala je 15. septembra iz Novog Sada, a zatim preko Bačke Palanke, Vrbasa, Bečeja, Novog Bečeja i Melenaca, takmičari su došli u Zrenjanin. Drugog dana kreće se iz Zrenjanina do Jaše Tomića, pa zatim oko 16.30 nazad do Zrenjanina, a trećeg dana, u nedelju, kreće poslednja etapa iz Zrenjanina preko Perleza do Titela. Osim sportskog, ovo takmičenje promoviše biciklizam kao zdrav način života, u šta su mogli da se uvere svi posetioci koji su obišli štandove na gradskom trgu u Zrenjaninu, gde su predstavljeni oprema za biciklizam i modeli trkačkih biciklova. -Biicklizam je kod nas prilično popularan u odnosu na region ali u odnosu na Evropu nije toliko razvijen. Ono što nedostaje je da obični ljudi, koji idu na posao,  mnogo više voze biciklove. Kad god je lepo vreme, treba voziti bicikl zbog zdravlja, uštede, parkiranja i zdravog načina života. Potrebno je više biciklističkih staza, dobro bi došle subvencije države kako bi se ulagalo u biciklizam. Mislim da bolji dani dolaze, i u tom smislu raduje najava gradnje biciklističke staze Novi Sad – Beograd. Kod nas u Novom Sadu mogućnosti za biciklizam su odlične, tu je i Fruška gora kao dobra destinacija za vožnju – objašnjava Ivan Davosir iz novosadskog ciklo kluba “Fanatic”.
Ivan Davosir
  Suorganizator „Trke kroz Vojvodinu” je domaći biciklistički klub  „Ciklomanija” koji je organizovao manifestaciju „Biciklijada 2017” kako bi promovisao takmičarski biciklizam, ali i cikloturizam i biciklizam kao način kretanja. Predsednik kluba Vladimir Stanar kaže da „Ciklomanija” ove godine obeležava 15 godina od osnivanja.  Na Trgu slobode ovim povodom otvoren je mini sajam  „Bike expo” a za najmlađe su održani poligoni spretnosti i puž trka, kao i rekreativna vožnja kroz grad. Pripremila – M.Pudar NOVINARI BICIKLISTI Zrenjaninci su povodom trke “kroz Vojvodinu” organizovali izložbu pripremljenu u saradnji sa Narodnim muzejom, povodom 121. godišnjice biciklizma u svome gradu. -Od 13 sportskih disciplina u gradu, starijih od 100 godina, jedna je biciklizam čiji se počeci vezuju za 1896. godinu kada je osnovan prvi biciklistički klub. Prve godine bile su uspešne, organizovane su trke na velodromu, koji je podignut 1898. godine, na kojima su učestvovali takmičari iz drugih gradova i država. Naš grad su tada posetili i ovde se takmičili braća Ribnikar, osnivači lista “Politika”, kao i bard beogradskog novinarstva Svetolik  Savić. Gostovao je i u to vreme jedan od najtrofejnijih biciklista, subotičanin Ivan Sarić. U to vreme, posle svake trke biciklisti su prolazili kroz grad sa lampionima, na oduševljenje građana. U 1900. godini u Zrenjaninu je bilo 155 biciklova. Najbolji biciklista grada bio je Peter Mernšdorf, koji je osvojio toliko medalja da nije imao mesta na odelu gde da ih zakači. Tada se nisu dodeljivali pehari, već samo medalje, zlatne i srebrne. – objašnjava istoričar Siniša Onjin, autor izložbe “ 121 godina biciklizma u Zrenjaninu”.
Siniša Onjin
U međuratnom periodu osnovan je biciklistički klub Budućnost, a posle drugog svetskog rata biciklistički sport postaje masovan, osnovano je nekoliko klubova a takmičari koji su obeležili zrenjaninski biciklistički sport u tom periodu su Jagoda Nikolić, Katarina Šerban, Dragiša Ješić, Dragan Stanar, Nenad Rabasović, Dragan Jajić. -Jedini svedoci ovih slika smo ja i moj trener Toma Milenković, to su fotografije iz 1969. godine i otvaranje sezone u aprilu ispred hotela Adriatik u Opatiji, posle dvomesečnih priprema koje sam kao član reprezentacije imao. Tada sam nastupao ispred kluba OBK Beograd, čiji sam bio član. Start trke je bio u Rijeci, vozilo se na Pulu  a cilj je bio ispred hotela Brijuni – priseća se zrenjaninac Dragan Jajić.      

Ostavite odgovor