BLOKSTOK: Žurka u parku!

U Železničkom parku i ove godine održan je Blokstok festival. Jeftine cene pića, besplatan ulaz, dobro druženje i odlična muzika  samo su deo, sada već tradicionalne žurke u parku. Na dvadesetom izdanju Blokstok festivala koji je održan u subotu, 2. juna u Železničkom parku u Novom Sadu posetiocu su uživali u muzici starih pankera iz Ritma nereda. Pored njih nastupili su i Mortal kombat, Amajlia, Crni paun i Pagonis, Ruke u vis, UV bend i dečiji hor Rochoir. I ove godine, Blokstok je organizovao konkurs za bendove, a čast da otvori ovogodišnje izdanje festivala pripala je novosadskom sastavu 5 minuta slave.
Foto: Nemanja Banović
Mala istorija Blokstok festivala: Prvi Blok Rock Fest (Blokstok) je održan 1998. godine u Železničkom parku, sa skromnom opremom i par bendova iz kraja. Skup nije prelazio brojku od 200 ljudi, ali su se svi dobro provodili i atmosfera je bila odlična, kao na jednoj dobroj privatnoj žurci.
Foto: Nemanja Banović
Drugi koncert je organizovan u potpuno neizvesnom i za državu dramatičnom trenutku, u vreme bombardovanja 1999. Organizatori su ga prozvali STOP THE BOMBING NOW! Interesantno je da tog dana nije ni jednom svirala sirena za uzbunu. Koncert je svake godine bio sve posećeniji i sve prisutniji u novosadskim medijima. Od 2001. godine Gradska uprava za kulturu podržava Blok Rock Fest. Podršku od 2006. godine pruža i Pokrajinski sekretarijat za kulturu. U postojanju Blok Rock Festa 2005. i 2006. godina su bile prelomne, i u tom periodu su, pored velikog broja grupa iz Novog Sada, učestvovali Partibrejkersi i YU grupa iz Beograda. U 2007. ulaze sa mnogo tvrđim zvukom i po prvi put su učestvovali bendovi poput Ritma nereda.
Foto: Nemanja Banović
Nazalost od 2010. do 2015.godine Blok rock fest je prestao da se odrzava usled nedostatka finansijskih sredstava. Od 2015. godine zahvaljujući entuzijastima iz kraja rok se vratio u Blok, a Blok Rock Fest je preimenovan u svoje staro-novo ime Blokstok. Te godine nastupili su bendovi iz kraja. 2016. festival je dobio i regionalni karater i na njemu su nastupili Zagrebački Brkovi, Samostalni referentii mnogi drugi. Te godine je sa preko 7000 ljudi i oborena posećenost festivala.
Foto: Nemanja Banović
       

Ostavite odgovor