DA LI JE ISPLATIV TOV JUNADI

Nestabilno tržište, niska cena, skupa hrana i telad, samo su neki od razloga što je u Srbiji sve manje tovljača junadi.  Uprkos teškoćama koje prate tovno govedarstvo Josip Parčetić iz sela Gradina nadomak Sombora, ostao je u toj grani stočarstva. Tov junadi na ovom gazdinstvu je porodični posao, tradicija. U objektima imaju blizu 200 bikova u tovu, a kako kažu uz velike troškove ipak računicu imaju. ”Ja za nešto manje novce kupim tu telad, što je najvažnije, pa mi je ulaz nešto manji, pa na ovim oscialcijama cena od 1.90 do 2,50 evra plivam. Nije da sam baš stalno iznad vode, viri mi nos iznad vode. Da kupujem telad po 650 evra pola od ovoga što sad imam ne bi bilo ovde”, kaže stočar Josip Parčetić. Ovaj stočar nabavlja telad uglavnom sa severa Bačke jer mu je dosadašnje iskustvo pokazalo da se telad iz centralne Srbije teško prilagođavaju klimatskim uslovima u Vojvodini, pa je bilo dosta uginuća. Zato, ističe Josip, je jako važno stimulisati stočare da štale u Srbiji ne bi ostale prazne. Parčetići obrađuju oko 100 hektara zemlje koja je potrebna za obezbeđivanje hrane za stoku, što je dodatna olakšica kada se posmatra finansijski momenat. Trenutna cena od 1,90 evra za kilogram, po rečima ovog proizvođača, je ispod svakog minimuma isplativosti. Kaže, ako bi cena bila 2,30 evra po kilogramu, da bi to bila dobra računica. Uprkos brojnim problemima ovaj stočar nema nameru da odustane od tova junadi, možda baš zbog činjenice da je to bio posao i njegovo pradede, kojeg planira da ostave u amanet svojim naslednicima. Izvor: RTV