Dan vojske – FOTO/VIDEO

Svečanim defileom jedinica na Trgu slobode obeležen je Dan vojske. Ovaj datum obeležava se u znak sećanja na 23. april 1815. godine, kada je srpska vojska u Takovu podigla Drugi srpski ustanak protiv Otomanske imperije. 

U svom obraćanju komandant Prve brigade kopnene vojske, brigadni general Željko Petrović rekao je da ovaj praznik čuva uspomenu na bunu protiv tiranije i da podseća na konačno oslobođenje i formiranje moderne Srbije.  Istakao je i da ponosan što Vojska Srbije uživa veliko poverenje građana i da će ona nastaviti da ga opravdava, kroz uspešno izvršavanje svih zadataka koji se pred nju postave.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da je ovo dan kada se slavi najveći praznik čuvara mira i slobode i u ime Novosađana  čestitao praznik Vojsci Srbije.

– Iz Novog Sada šaljemo jasnu poruku da je taj datum trajno obeležen ne samo u istorijskim čitankama, već i u našem svakodnevnom životu – kao podstrek i nadahnuće, kao poruka da ne smemo da budemo ni lenji, ni slabi, kada je u pitanju budućnost naše otadžbine. Takođe, ovo je i godina u kojoj ćemo obeležiti 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, ali i slobodarskog ulaska Srpske vojske u Novi Sad u Prvom svetskom ratu. Novosađani će se prisećati kako su u najtežim danima uz sebe uvek imali svoju vojsku, te časne uniforme, najveću pomoć i podršku i u ratu, kada se branila zemlja, i u miru, kada se gradilo i obnavljalo – zaključio je Vučević.

Nakon egzercira Vojne akademije i svečanog defilea jedinica, usledilo je čitanje čestitki koje su uputili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. Potom su dodeljena i priznanja najistaknutijim pripadnicima Vojske, u vidu nagrada i zahvalnica. Gradonačelnik se sa pripadnicima Vojske i građanima uputio na Kej kod Varadinskog mosta odakle su posmatrali defile brodova Rečne flotile Dunavom, a u dvorištu Doma Vojske na Beogradskom keju, obezbeđen je besplatan vojnički pasulj za sve građane.

Deo egzercira Vojne akademije:

Defile jedinica:

 

Defile brodova Rečne flotile Dunavom:

Red za vojnički pasulj ispred Doma vojske:

 

Foto i video: Nedeljka Borojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.