Na današnji dan rođen je Jovan Jovanović Zmaj

Na današnji dan rođen je Jovan Jovanović Zmaj

Na današnji dan 1833. godine rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije. Gimnaziju je učio u Halašu i Požunu (sadašnja Bratislava), a maturirao je u Slovačkoj Trnavi.

Pre medicine koju je završio u Pešti, studirao je prava u Pešti, Pragu i Beču. Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Sjajan liričar, prema oceni književne kritike „pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda“ u drugoj polovini 19. veka.

Kao pesnik razvijao se pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Osim lirike, napisao je veliki broj rodoljubivih kao i političko-satiričnih pesama, a kao dečji pesnik neprevaziđen je u srpskoj književnosti. Osnovao je i uređivao književni list „Javor“, satirične listove „Zmaj“, „Žiža“, „Starmali“ i poučni dečji list „Neven“, neprevaziđen i po sadržini i po umetničkim i grafičkim rešenjima.

Prevodio je sa ruskog, nemačkog, mađarskog i engleskog.

Dela: „Pevanija“, „Đulići“, „Đulići uveoci“, pesnička legenda „Vidosava Branković“, „Čika Jova srpskoj deci“, šaljivi komad „Šaran“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.