ДАНИ ЛУДАЈЕ У КИКИНДИ

У Кикинди се од 14. до 17. септембра одржавају 38. „Дани лудаје“. Ово је највећа и најстарија манифестација у граду, са целодневним програмом на више локација. Садржај је прилагођен свим генерацијама и целој породици. Најатрактивнији и најпосећенији дан је обично субота, када иначе велик и прелеп кикиндски трг потпуно оживи.

За малишане је организован „киндербал“ – карневалска журка за предшколце, „двориште лудајалиште“, креативне радионице за децу у Културном центру, „игре са лудајом“ на тргу. Током четири дана уприличене су изложбе у Народном музеју, књижевно вече у библиотеци. На великој бини у центру одржавају се бројни концерти. Од 10 сати постављају се тезге Улице старих заната и сувенира и „банатског фруштука“ са специјалитетима од лудаје. Мини сајам предузетника организује „Опште удружење предузетника Кикинда“.

Све је у знаку бундеве, сок од бундеве или бундевада, пиво и ракија, уље, зимница, ратлук, ајвар, кечап, намази, џемови, слатко, пите. Бројне су рукотворине, сувенири, магнети, керамичке посуде, украси. Уприличена је и промоција уметничког резбарења лудаје, односно мајстори карвинга. Овом приликом је своју вештину приказао заинтересованима Павел Хрћан, словачки мултимедијални уметник из Кисача који се бави карвингом, кулинарством и сликарством.

У суботу после 14 сати је почело најзанимљивије, такмичење одгајивача најтеже и најдуже лудаје. Тибор Кокаи из Мађарске је надмашио свој прошлогодишњи рекорд одгајивши бундеву тежине 865,5 килограма. Душан Јанков из Чуруга је освојио прво место за најдужу тикву, дужине чак 309 цм. Било је заиста интересантно посматрати како истоварају и мере ове грдосије, а након тога додељене су награде свим добитницима.

За недељу је поред дешавања на градском тргу планирана и ревија парадних запрега коњичког клуба „Банат“ у бившем погону 3 компаније „Тоза Марковић“, а на Старом језеру такмичење у кувању рибље чорбе. Сви програми као и паркирање током ова четири дана су бесплатни. Кикинђани су одлични домаћини и веома поносни на своју манифестацију посвећени бундеви, коју само у Банату зову лудаја.

Текст и фотографије: Ивана В.