ДЕЛЕГАЦИЈА РЕПУБЛИКЕ ТУНИС У ПОКРАЈИНСКОЈ ВЛАДИ

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић примили су данас делегацију Туниске Републике, на чијем је челу амбасадор те државе у Републици Србији Сеиф Алах Реџеб, а која борави у АП Војводини са циљем умрежавања и интензивирања сарадње са институцијама и организацијама у области међурегионалних односа и привреде, с посебним акцентом на туристичкој делатности.

Посета делегације из Туниса својеврстан је симбол унапређења сарадње и отварања нових могућности, како у привредном погледу, тако и у оквиру повезивања регија, сектора и ресора, те проширења мреже сарадника Покрајинске владе, АП Војводине и Туниса.

Учесници данашњег сусрета били су и помоћник покрајинског секретара за привреду и туризам мр Милан Јарић, први секретар Амбасаде Туниса Амира Бибани, почасни конзул Републике Тунис у Новом Саду Драган Триван и предузетник Анис Џазири.

У разговору са представницима туниске делегације, поред актуелних привредних тема и питања развоја сарадње између двеју земаља, као и њихових покрајина, секретар Иванишевић је истакао да је туризам изузетно важна тема, поред веома актуелног и развијеног сектора информационо-комуникационих технологија, дигиталне пољопривреде, као и све заступљенијег сектора стартап предузетништва.

Захваливши гостима из Туниса на изузетно добро реализованој међународној конференцији под називом „Финансирање инвестиција и трговине у Африци – ФИТА“, на којој су крајем маја учествовали представници Покрајинске владе, и на којој су презентовани привредни и туристички потенцијали Војводине, као и понуда градова, природни резервати, национални паркови, Фрушка гора, реке и језера, Иванишевић је истакао да се у АП Војводини развија и унапређује модел „туризам за све“.

„Уз помоћ, подршку и иницијативу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, умногоме се утицало на развој туризма у Војводини намењеног особама са инвалидитетом, особама оштећеног слуха, као и корисницима туритичких услуга уз кућне љубимце – „pet friendly“.

Према његовим речима, за сваку од наведених области израђени су водичи, а у припреми је и апликативни софтвер, који ће олакшати приступ комплетној туристичкој понуди за одређене категорије корисника.

Поред тога, делегацији из Туниса је упућен позив за учешће на Међународном сајму туризма, у оквиру изложбеног простора Секретаријата, који ће бити одржан од 17. до 19. новембра. На овај начин би та северноафричка земља и њени региони могли да представе своје ресурсе и потенцијале, почев од културолошких па све до гастрономских капацитета, уз презентације и пословне сусрете.

Секретар Софић је позвао представнике Туниса да учествују и на Регионалном бизнис форуму, који би такође требало да се одржи у новембру, и који организују Скупштина европских регија, Развојна агенција Војводине и Привредна комора Војводине, а на ком је претходних година учествоваало преко 80 земаља из читавог света.

„Поред тога што је пољопривредна регија, Војводина има јак ИТ и универзитетски сектор. Основали смо и институт у ком су обједињени пољопривредни и ИТ сектор, а који финансира и Европска унија. Институт „Биосенс“ предњачи у примени нових технологија у пољопривреди у целој Европи, а не само у Србији. Као универзитетски центар са преко 70.000 студената, а уз посебан програм ′Свет у Србији′, постоји могућност и за размену стручњака и студената“, рекао је Софић.

 Амбасадор Туниса у Републици Србији Сеиф Алах Реџеб истакао је да Тунис жели да интензивира садрадњу са Србијом и АП Војводином у оквиру свих сектора, превасходно у областима привреде, пољопривреде и ИТ сектора, са посебним акцентом на стартап предузећима, те размени знања и искустава уз пословне сусрете, те да је у плану оснивање пословног инкубатора за афричке земље у домену стартапа, како би се додатно унапредио овај растући сектор привреде.