Директорка ТО Тиват Нина Лакичевић за Војвођанске вести:

„ТИВАТ НУДИ МНОГО ПОСЕТИОЦИМА И ЗИМИ И ЛЕТИ!“

Директорка Туристичке организације Тивта Нина Лакичевић данас је за Војвођанске вести говорила о многим темама. Разговор је вођен на Трибини младих у Културном центру Новог Сада  који је један од протагониста обнављања споразума о сарадњи између Новог Сада и Тивта. У јуну месецу потписан је уговор на основу ког су Нови Сад и Тиват постали градови-побратими. Један од повода за долазак у побратимски Нови Сад јесте промоција туристичке понуде града Тивта на Сајму туризма у Новом Саду и Београду. Тиват је једна од кључних тачака на мапи туристичке понуде Црне Горе током летње сезоне. Међутим, културно-уметнички, забавни и спортски догађаји чине Тиват једном од најтраженијих дестинација и током зимских месеци.
  • Као најсунчанији град у Боки которској, Тиват има јако лепу климу, пре свега. Оно што бројне туристе привлачи јесу садржаји које град пружа, чистоћа и уређеност градских површина и лепота крајолика. Из године у годину град Тиват ради на томе да постане атрактивна туристичка дестинација која живи свих дванаест месеци током године. Највише пажње посвећује се летњем периоду, али већ у октобру и новембру организујемо програме у сарадњи са Центром за културу, Секретаријатима за привреду и локалном управом, које заједно са Туристичком организацијом раде на томе да имамо квалитетне програме током целе године.
Месец новембар за Тиват је изузетно важан. Двадесет и првог новембра у овом граду обележен је Дан општине. Сва јавна предузећа и организације на нивоу града заједничким снагама уприличили су богат културно-уметнички програм. У данима који следе увелико ће се радити на организацији дочека Нове године. Од 15. децембра до 15, јануара, у оквиру новогодишњег програма, сваког викенда одржавају се послеподневни концерти музичких уметника из Тивта и Црне Горе, а за централне догађаје, 31. децембра и 1. јануара, најављени су концерти регионалних музичких звезда. Дан уочи самог дочека одржаће се манифестација „Дечја Нова година“. Малишани ће имати програм у јутарњем делу дана, док ће у поподневним и вечерњим часовима имати прилику да уживају у светлосним анимацијама. Празничну атмосферу употпуниће и новогодишњи базар који ће дуж риве трајати месец дана. Туристичка организација Тивта је најмања организација тог типа у Црној Гори, али захваљујући неуморним залагањима и преданом раду постиже изузетне резултате.
  • У октобру месецу Тиват је, према оценама „Номад капиталиста“ проглашен најбољим малим градом за живот у Европи, што је побудило интересовање еминентних часописа. Из „Форбса“ је потекла иницијатива да се направи опсежна репортажа о Тивту и реализација тог пројекта се очекује у наредним месецима – поносно истиче наша саговорница.
Наутички и спортски туризам, луксузни и туризам сеоских домаћинстава и пољопривредних газдинстава учинили су Тиват равноправним у односу на веће светске дестинације. Активни туризам и спортска рекреација представљају нову грану туризма у који се последњих година доста улаже, те ће у децембру текуће године Тиват бити домаћин Бокељшког маратона и полумаратона, а у мају ће по први пут бити организован и триатлон. О изузетном интересовању сведочи и преко две хиљаде пријављених кандидата. Развоју културног туризма умногоме допринео је и фестивал медитеранског театра „Пургаторије“ који током летње туристичке сезоне траје два месеца и у том периоду културна понуда Тивта богатија је за мноштво представа, мјузикала и концерата.
  • Новост за наш град представља музички фестивал „Бисер Јадрана“ који ће по први пут бити организован у јулу месецу, а тенденција је да он постане традиционална манифестација у Тивту, попут гастрономског „Жућениса феста“ и Међународног карневала ком сваке године присуствују посетиоци и учесници из двадесетак светских земаља – најавила је Нина Лакичевић.
Захваљујући иницијативи која је недавно покренута, након састанка у новосадској Градкој кући ком су присуствовали члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, начелница Градске управе за културу Зорица Шијак, директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, заменик председника општине Тиват др Андрија Петковић и сараднице КЦНС Миљана Козаров и Маја Ковачевић, озваничена је програмска сарадња између општине Тиват и Културног центра Новог Сада.
  • Поновно обележавање „Дана Тивта“ у Новом Саду реализоваће се од 21. до 23. марта. Током боравка у граду-побратиму, Тивћани ће презентовати култуну понуду свог града кроз музичке концерте, позоришне представе и све оно што град Тиват нуди као туристичка дестинација – најавила је Лакичевић.
„Дани Новог Сада“ у граду Тивту биће уприличени по завршетку летње сезоне, а наша саговорница изразила је велико задовољство што ће заједно са својим суграђанима имати прилику да угости Новосађане и узврати гостопримство које им је при свакој посети Новом Саду безрезервно указано.
  • Новосађани су изузетни домаћини. Уживамо у изванредним културно-уметничким и забавним садржајима и богатој гастро понуди које Нови Сад пружа свима који одлуче да га посете – закључила је Нина Лакичевић.

Мирјана Гардиновачки

Фото: Марија Стојковић