Ђаци ОШ „ИВАН ГУНДУЛИЋ“ припремали здрав оброк

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват посетио је ОШ „Иван Гундулић“ где је присуствовао демонстрацији припреме оброка по принципима правилне исхране за ученике трећег разреда. Храну су припремали ученици Средње школе „Светозар Милетић“ – смер кулинарски техничар, по рецепту лекара, специјалиста хигијене из Института за јавно здравље Војводине.

– Један од великих проблема правилне исхране на подручју Војводине је унос претеране количинe масноћа и угљених хидрата, као и лоше навике у исхрани које се стичу у породици а касније и током школовања. Акција припреме оброка здраве исхране се спроводи од 2001. године у оквиру здравствено – промотивне кампање „Октобар, месец правилне исхране“ коју реализује Институт за јавно здравље Војводине, под покровитељством Градске управе за здравство. У вртићима и основним школама покушавамо да скренемо пажњу на правилну исхрану и на здрав начине живота, као и на то колико је то важно за њихову будућност. Превенција је најважнија како би се спречиле болести, и због тога се трудимо да заједно са учитељима и васпитачима едукујемо децу о важности правилне исхране – рекао је проф. др Золтан Хорват и додао да производи који садрже прекомерну количину соли или масноћа могу бити узрочници настанкa кардиоваскуларних болести и других обољења и зато, како је рекао, морамо децу у најранијем животном добу научити правилно да се хране.

Ова веома значајна кампања из Календара јавног здравља обележава се са циљем информисања најшире популације, а посебно деце и младих, као и стицања знања, формирања исправних ставова и понашања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани.

Према речима др Милке Поповић из Института, више генерација новосадске деце је на овај начин научило да спреми здрав оброк.

– Институт за јавно здравље Војводине заједно са Градском управом за здравство учествује у планирању и у контроли свих оброка који се нуде у исхрани деце предшколског и школског узраста. У Предшколској установи имамо организовану исхрану која се на једном месту планира и на једном месту реализује припрема оброка – истакла је др Милка Поповић и додала да су ове године у фокусу кампање били угљени хидрати и њихове здравствене користи и ризици, а како је рекла биле су организоване и едукације за све запослене који у оквиру вртића и основних школа долазе у контакт са храном.

Ostavite odgovor