Đorđu Sladoju Disova nagrada za celokupno pesničko stvaralaštvo

Pesnik Đorđo Sladoje, urednik govornog programa Kulturnog centra Novog Sada, dobitnik je Disove nagrade za 2019. godinu za celokupno pesničko stvaralaštvo, saopštio je danas žiri.

Žiri u sastavu: dr Nedeljka Bjelanović – naučni saradnik u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, dr Jovan Delić – redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu (predsednik) i Đorđe Nešić – pesnik iz Bijelog Brda, odluku je doneo jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Đorđo Sladoje ima do sada ukupno 22 veoma uspele i visoko ocenjene knjige, što ga svrstava u red najostvarenijih savremenih srpskih pesnika prepoznatljivoga glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu.

„Taj glas je skeptičan, obeležen iskustvom rata, izbeglištva, poraza, osećanja obeskorenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom, dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu. Verovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao „petočinke“ – kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarzi“, istakao je žiri.

Đorđo Sladoje je rođen 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu. Do 1992. godine radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu. U vreme rata u Bosni i Hercegovini izbegao je sa porodicom u Vrbas, gde je radio kao sekretar Festivala poezije mladih i urednik časopisa Tragdo 2007. godine. Od 2007. godine radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada. Objavio je 22 knjige poezije i priredio je Najlepše pesme Rajka Petrova Noga (2002).

Za svoj pesnički rad dobio je niz najznačajnijih nagrada, a o njegovoj poeziji pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *