Druga najavna konferencija povodom 20. Novosadskog džez festivala

Druga najavna konferencija za novinare povodom predstojećeg 20. Novosadskog džez festivala, čiji će glavni program biti priređen od 15. do 17. novembra u SNP-u, održana je u četvrtak 8. novembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Na konferenciji su govorili: Bojan Panaotović, direktor KCNS-a, Vesna Kaćanski, urednik muzičkog programa KCNS i izvršni producent festivala, Aleksandar Dujin, predstavnik RTV, Lazar Jovanov, EPK „Novi Sad 2021“ i umetnički rukovodilac programa, Jasna Jovićević, rukovodilac Internacionalne muzičke rezidencije u okviru festivala, Milena Jančurić, saradnik festivala i Zoran Dejanović, PR festivala. Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada, konstatovao je da sve što traje 20 godina ne može se nazvati slučajnim uspehom, a da su urednica muzičkog programa KCNS-a Vesna Kaćanski i njen tim najzaslužniji za trajanje i kvalitet ovog festivala.
– DŽez festival je već dve decenije prepoznatljiv, ne samo u Srbiji i regionu, nego i šire. Zvezde džeza dolaze u Novi Sad, a svaki festival predstavlja spoj mladosti i iskustva – kazao je Panaotović. Čelni čovek KCNS-a dodao je da su ovakvi festivali, kao i druge manifestacije u KCNS-u, poput „Prosefesta“ koji je doveo u ovaj grad mnoge ugledne književnike, među njima i nobelovce, pripremili „teren“ da Novi Sad postane kulturna prestonica Evrope 2021. godine.
Govoreći o programu ovogodišnjeg DŽez festivala, Kaćanski je skrenula pažnju na izuzetno kvalitetne goste predstojećeg festivala i zahvalila se na 19 godina vernosti publici i svima koji su pomogli da se festival realizuje. Umetnički rukovodilac programa Lazar Jovanov iz Fondacije  EPK „Novi Sad 2021“, podsetio je da je bilo veliko zadovoljstvo predstavljati Novi Sad u Briselu, jer reč je o gradu koji krasi raskošna kulturna tradicija.
Bogatoj listi izuzetnih festivala koji organizuje KCNS, Jovanov je dodao INFANT, pokrenut 90-ih, Tribinu mladih koja je bila stecište najavangardnijih umetnika kada je nastala, kao i verovatno najkvalitetniji filmski program u gradu. – Sve je to prepoznato i u samom gradu i u Briselu – rekao je Jovanov.
Predstavnik Radio televizije Vojvodine Aleksandar Dujin, naglasio je da se programi DŽez festivala, počevši od njegovog prvog izdanja, snimaju i trajno arhiviraju.
Rukovodilac Internacionalne muzičke rezidencije u okviru festivala, Jasna Jovićević, rekla je da se rezidencionalni program razlikuje od radionica. DŽez muzičari iz inostranstva provešće neko vreme u Novom Sadu, upoznati lokalne umetnike i uspostaviti međusobnu saradnju. Ove godine došli su Silvester Mikloš (Mađarska) i Ksaveri Licinski iz Poljske.
Saradnik DŽez festivala Milena Jančurić, nekadašnja studentkinja Berkli univerziteta, izrazila je veliko zadovoljstvo što će ove godine u sklopu festivala biti priređeno gostovanje THE BERKLEE GLOBAL JAZZ INSTITUTE AMBASSADORS-a sa BERKLEE GLOBAL JAZZ INSTITUTE-a , a reč je o studentima master programa. Sa njima će doći i njihov mentor i direktor tog Instituta Marko Pinjataro. Radionice su instrumentalnog tipa i odvijaće se u KCNS-u.

Ostavite odgovor