ЕКСКЛУЗИВНО – ГОРАН ШАРИЋ на тему: „Порекло Албанаца” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара, на тему: „Порекло Албанаца” можете погледати ( 2. 2. 2021 ) на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Етногенеза, или настанак народа, у овом случају албанског, католички теолог и историчар, Горан Шарић, објашњава кроз њихов језик, историјске артефакте и мапе некадашњих граница народа.

Чист народ данас не постоји, јер је временом долазило до мешања и стапања народа, што је видљиво и у њиховом језику. Теорију да су Албанци потомци Илира први је заговарао шведски теолог Јохан Ерик Тунман још 1774. године. Аргументи који иду у прилог тој тези су да се албански језик говори на подручјима где су некад живели Илири и антички становници Балкана, да се албанско друштво темељи на племенској социјалној структури као и илирско, да су илирска места добила облик према албанским фонетским правилима и да многи имају значење у албанском језику и сл.

Шарић те тезе наводи као паушалне, поентирајући различитим писаним изворима у којима се Албанци (Арбанаси) наводе као мањина међу Србима у некадашњој српској средњовековној држави, тачније на простору Косова и Метохије. Поред бугарских и грчких, највећи број страних имена припадао је арбанашком становништву.