ЕКСКЛУЗИВНО – ГОРАН ШАРИЋ на тему: „Порекло Црногораца” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара, на тему: „Порекло Црногораца” можете погледати (3. 3. 2021) на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

„На самом почетку морам истакнути да је право сваког појединца или групе да се изјасни онако како се осјећа, то нитко не би требао оспоравати, ако се људи данас осјећају као Монтегрини, Милогорци или нешто треће, то треба уважавати, али хисториографска знаност уколико се труди бити објективна, не може прихватити измишљање и фалсифицирање повијести, гурање новостворених нација тамо гдје их никад није било“, објашњава Шарић уводећи у предавање о пореклу Црногораца.

Прошлогодишње литије изазвале су огромно интересовање које је превазишло границе Црне Горе, отворивши полемике о пореклу и повезаности Срба и Црногораца, као и питање стварања црногорске нације, писма, вере, али и традиције.

Предавач тврди да су народ и нација различите категорије, неки народи су уједно и нације а неке нације чине припадници више народа. Такође, од неких је народа настало више нација, народ може постојати и без државе и без нације, док, пак с друге стране државе и нације нема без народа.

Због чега је број Црногораца на попису из 2003. пао у односу на попис из 1991. године, а број Срба порастао, као и зашто је утицај Србије на црногорском тлу остао јак упркос појединим тврдњама о разилажењу ова два народа, али и о многим другим питањима, погледајте на снимку предавања Горана Шарића, за кога интересовање публике последњих месеци не јењава.