Fondacija Privrednik obeležila 25 godina rada

Svečanom akademijom u Studiju M, Fondacija „Privrednik“ je obeležila četvrtinu veka i prijem novih stipendista. Ova fondacija stipendira talentovane učenike srednjih škola i studente.

Upravitelj Fondacije prof. dr Jova Radić rekao je da Fondacija ove godine prima 160 stipendista na osnovu konkursa. Najavio je proširenje na područje Republike Srpske i delove BiH, a planirano je da Fondacija ima centre u Novom Sadu, Zagrebu i Banjaluci. U radu Saveta će učestvovati javne ličnosti, kako bi se privukao veći broj donatora s ciljem da se pomogne u školovanju darovite i siromašne dece.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, među kojima i Mitropolit zagrebački i ljubljanski gospodin dr Porfirije, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

– Drago mi je što prisustvujem prijemu 25.generacije stipendista Fondacije „Privrednik“ kojoj je Grad partner. O značaju njenog rada dovoljno govore broj studenata kojima su pomogli, ali i imena dobrotvora. Grad Novi Sad će nastaviti da im pruža podršku jer je ulaganje u mlade ljude ulaganje u budućnost- rekao je Radojević.

Srpsko privredno društvo „Privrednik“ je jedna od najvećih živih zadužbina sa prosvetno- privrednim karakterom, koju je krajem devetnaestog veka osnovao Vladimir Matijević. „Privrednik“ je okupljao darovitu i siromašnu decu, upućivao ih na školovanje i pomagao da započnu svoj posao.

Među donatorima su bili i Mihajlo Pupin, Nikola Tesla i Jovan Cvijić. Fondacija je obnovljena 1993. godine u Novom Sadu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.