„FRANŠE D EPERE NA JUŽNOM BULEVARU“

„FRANŠE D EPERE NA JUŽNOM BULEVARU“

23.03.2019 godine u galerijskom prostoru opštinske narodne biblioteke „Veljko Petrović“ u Žablju, održana je monodrama „Franše D epere na južnom bulevaru“.

Ova monodrama je napisana po tekstu Aleksandra Popovića, režirao je i igra poznati Zrenjanski glumac Jovica Jašin.

Ovo je priča o penzionisanom otpravniku vozova čika Duletu sa Čubure, koji iza sebe ima brak i decu, nakon što postaje udovac ženi se 20 godina mlađom ženom sa kojom nemože da pronađe zajednički jezik.

Pokušava da pobegne od stvarnosti u razne birtije pored pruge, koja ga uvek stigne ma de god se on nalazio.

Glumac je veoma slikovito prikazao lik čika Duleta koji nemože da se snađe u ovim tranzicionim vremenima, nema razumevanja ni novca, ali uporno odlazi u kafanu i drži ljudima beskrajne monologe o životu i njegovom smislu.

Publika je u ovoj monodrami i liku čika Duleta mogla da prepozna sebi bliske ljude iz svog okruženja, žrtvama prošlih vremena i večitim pričama kako je nekad bilo.

Nakon završene predstave pitali smo glumca kao on doživljava lik koji je igrao:

„Čika Dule je jedna bezalena osoba , kojem je život prošao na nekom radnom mestu otpravnika vozova.On je jedna dobričina, koja često sada po odlasku u penziju nema novca da popije piće, beži od žene i problema ali samo privremeno.Ovaj lik je nastao po tekstu Aleksandra Popovića, koji se bavi ljudima sa margine koji pokušavaju da budu i postanu neko važan i bitan. Ovu predstavu publika je mogla da vidi kako kod nas, tako i u inostranstvu“.

Preporučujem vam ukoliko budete u prilici da obavezno pogledate ovupredstavu.

Za vojvodjanske : M. Živković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.