ГАЛИЋ И КРУЖЕВИЋ ОДРЖАЛИ РАДНИ САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ОПШТИНА КОЈЕ СЕ НАСЛАЊАЈУ НА РЕКУ ДУНАВ

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић и директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић одржали су данас састанак са представницима општина које се наслањају на реку Дунав, како би разговарали о актуелној ситуацији и порасту водостаја Дунава, имајући у виду поплаве у земљама Европе.

Како је поручено, редовна одбрана од поплава биће проглашена сутра на северном току код Бездана и Апатина, а у петак ће бити проглашена на сливу Дунава до Сланкамена.

„Једини потенцијални проблем на води тренутно се налази на Дунаву, јер плави у земљама Европе. Верујемо да ће ићи до линије ванредне одбране од поплаве, али на нама је да будемо спремни“, изјавио је потпредседник Галић.

На састанку је речено да је Дунав порастао на самом уласку у Бездану и Апатину за метар у односу на јучерашњи дан, а у Новом Саду 70 цм, те да се очекује раст за још два и по до три метра, чиме ће доћи до линије ванредне одбране.

Према речима директора ЈВП „Воде Војводине“ Срђана Кружевића, постоји низ места која ће бити угрожена и на нивоу редовне одбране од поплава, због насеља која су грађена са друге стране насипа, у небрањеним деловима и на водном земљишту, и обавеза надлежних је да им помогну.

„Овим састанком желимо да сагледамо ситуацију у општинама које се налазе уз Дунав и да видимо да ли им је потребна нека врста помоћи у струци, техници, људству“, изјавио је Кружевић и додао да се пик очекује између 24. и 26. септембра, да то предузеће прати водостај на дневном нивоу, те да се очекује да ће бити пола метра ниже воде него 2013. године.

Кружевић је рекао да не постоји опасност да ће наша држава бити угрожена попут држава Европе које се суочавају са поплавама, али да ћемо имати разлога да будемо забринутији уколико дође до топљења снега у Аустрији, и ако се тај талас преклопи са актуелним.

Надлежни су на састанку упутили представнике локалних самоуправа у то како да поступају у случају плављења подручја на територији њихових општина, те је договорено да ће бити у свакодневном контакту и комуникацији како би се пратило стање.

Састанку су присуствовали представници Сомбора, Апатина, Оџака, Бача, Бачке Паланке, Бачког Петровца, Беочина, Новог Сада, Сремских Kарловаца, Титела, Инђије, Зрењанина, Старе Пазове, Панчева и Ковина.