ГРАД НОВИ САД ПОДРЖАВА ФОНД ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ ДАРОВИТИХ СТУДЕНАТА

ГРАД НОВИ САД ПОДРЖАВА ФОНД ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ ДАРОВИТИХ СТУДЕНАТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаности Фонда за стипендирање даровитих студената Универзитета у Новом Саду у оквиру које су закључени уговори са новом генерацијом стипендиста Фонда. На свечаности су уручени и сертификати овогодишњој генерацији стипендиста, као и захвалнице институцијама изван Универзитета које су подржале рад Фонда и издвојиле средства за стипендије најбољим студентима у школској 2019/2020. години, међу којима је и Град Нови Сад. Додељене су укупно 74 стипендије, а од оснивања у мају 1992. године до данас, Фонд је обезбедио око 1300 стипендија младима. Том приликом, уручена је Захвалница Граду Новом Саду, а присутнима се обратио градоначелник Вучевић.

– Хвала Универзитету у Новом Саду на прилици да Град Нови Сад буде партнер у стипендирању даровитих студената и младих научника. Нама је част, али и обавеза, да као Град помажемо најбоље студенте који се школују у нашем граду, и трудимо се да будемо добар и јак партнер Универзитету на свим пољима, а не само у овој области. Последњих година много смо улагали, реконструисали смо цео Кампус, а били смо партнер са Покрајинском владом у изградњи Научно-технолошког парка, као и за много других пројеката које заједно радимо. Ово је један мали сегмент укупне подршке, тако да Град Нови Сад стипендира десет студената износом по 17 000 динара месечно, а потрудићемо се да тај процес наставимо. Тежња нам је да убудуће повећавамо износ улагања у стипендисте, да помогнемо младима да имају најбоље могуће образовање и поред свих изазова са којима се сусрећу. Желимо да покушамо да задржимо највећи део њих у Новом Саду и Србији, да ту живе и раде и да буду задовољни – рекао је градоначелник Вучевић.

Одлуком о финансијској подршци Фонду за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду за школску 2019/2020. годину, Град Нови Сад је обезбeдио стипендирање десет студената у нето износу од 17 000 динара месечно по студенту, у  периоду од 1. октобра 2019. до 30. септембра 2020. године. Укупна средства која су планирана за стипендије на основу Уговора о сарадњи између Универзитета у Новом Саду и Града Новог Сада у 2020. години износе 2 300 000 динара.

Присутнима су се обратили и председник Савета Фонда за стипендирање проф. др Радомир Малбаша и проректорка за наставу проф. др Сања Подунавац-Кузмановић. Они су уручили захвалнице институцијама изван Универзитета које су подржале рад Фонда у школској 2019/2020. години, а то су поред Града Новог Сада, Покрајински секретаријат за високо образовање и научно-истраживачку делатност, НИС, ДДОР, ЈКП „Информатика“ и Институт за ратарство и повртарство.