ГРАД ОБЕЗБЕДИО ДЕЗОБАРИЈЕРЕ ЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ

ГРАД ОБЕЗБЕДИО ДЕЗОБАРИЈЕРЕ ЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ

Град Нови Сад је, по одлуци Градског штаба за ванредне ситуације, набавио преко 4.000 дезобаријера које ће бити постављене у свим улазима стамбених зграда на територији града. Такође, набављена је и потребна количина средстава за дезинфекцију, а постављање дезобаријера почиње већ данас.

Овим су додатно појачане превентивне мере које Град Нови Сад спроводи у циљу заштите здравља и живота грађана и спречавања ширења заразе током пандемије корона вируса. Према наводима струке, дезобаријере представљају прву линија одбране од уласка заразе у објекат, као и њеног ширења са објекта на објекат, а користе се на улазима у затворене просторе.

Екипе “Циклонизације”, уз подршку оперативаца ЈКП “Стан” и ЈКП “Градско зеленило”, задужене су за постављање баријера у улазима и њихово иницијално пуњење дезифицијенсом. Ова акција стартује данас, и према препоруци Штаба, предузећа ће радити са максималним капацитетом, како би сви улази баријере добили у што краћем року. Пре постављања баријере, екипа ће извести и третман дезинфекције улаза зграде, као што је то и био случај до сада.

За бригу о дезобаријерама и њихово одржавање у функцији, према препоруци Градског штаба за ванредне ситуације, задужени су професионални управници стамбених заједница и управници из редова станара. У наредним данима њих ће контактирати запослени у ЈКП “Паркинг сервис”, ЈП СПЦ “Војводина” и других градских предузећа, који ће им по договору достављати потребне количине дезифицијенса за одржавање ових дезобаријера. Управници ће бити у обавези да преузму препарате и да их, према приложеном упутству користе, како би дезобаријере функционисале.

На месту постављања дезобаријере биће истакнута и упутства. Дезобаријера представља плитку посуду са упијајућим медијумом (сунђер) и раствором дезифицијенса. Према правилима о постављању и коришћењу дезобаријере, прликом уласка/изласка из објекта станари треба обућом да угазе у дезобаријеру. Дезифицијенс у дезобаријери потребно је мењати или допуњавати у складу са фреквентношћу улазака и излазака у и из објекта.  Уколико се дезифицијенс потроши, или се разводни услед атмосферских падавина,  медијум (сунђер) је потребно одмах допунити.

Град Нови Сад од управника стамбених заједница очекује пуну подршку у спровођењу ове важне превентивне мере. Очекујемо и пуну сарадњу са градским предузећима која су задужена за њено спровођење и стриктно поштовање упутстава и препорука које ће добити од стручних оперативаца.