Gradonačelnik Vučević i ambasador Skat na otvaranju izložbe u KCNS

Izložba pod nazivom „Ko je Malvina Hofman?

Izložba pod nazivom „Ko je Malvina Hofman?“, koju organizuje Institut za istoriju oglašavanja, u saradnji sa ambasadom SAD-a u Beogradu, Američkim kutkom iz Novog Sada i Kulturnim centrom Novog Sada, otvorena je u utorak, 17. aprila u Klubu „Tribina mladih“. Otvaranju su prisustvovali američki ambasador Kajl Skat, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević kao i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

Izložba koja će nakon Novog Sada biti prikazana u još sedam gradova Srbije predstavlja američku vajarku Malvinu Hofman, njen put kroz Srbiju i napore da kroz propagandu pomogne srpskom narodu u Velikom ratu. Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević rekao je da ovo nije samo izložba moderne umetnosti, izložba plakata inspirisanih srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu, ni samo deo prigodnog programa u sklopu obeležavanja veka od pobede u Velikom ratu, kao ni romantična priča o životu velike američke umetnice, najpoznatije vajarke 20. veka, Malvine Hofman. Ova izložba sve to nadilazi, jer je ovo omaž prijateljstvu, humanosti, velikom ljudskom i umetničkom srcu pretočenom u poruku sa plakata – „Serbia needs your help“.

Foto: KCNS

– Srećan sam što Novi Sad ima priliku da bude oplemenjen njenim umetničkim delima, jer je to priča o kojoj Srbija malo zna. Ovo je prilika da to ispravimo, da kroz dela Malvine Hofman naučimo priču o Srbima i Amerikancima, o istoriji našeg prijateljstva. Ožiljci koje naš narod još nije zacelio, iako je ceo vek iza nas, vanvremenskim je učinio samo jedan plakat, sa pričom o junaštvu i žrtvi, sa porukom prijateljstva. Naš grad je jedva dočekao priču o Malvini i hvala autoru izložbe Vladimiru Čehu kao i Kulturnom centru Novog Sada što je ovu fascinantnu priču doneo u naš grad – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Izložba potvrđuje i urbanu legendu da je lik na plakatu „Serbia Needs Your Help“ ustvari lik mrtvog srpskog vojnika na čamcu kojima su prebacivani vojnici na sahranu u „Plavoj grobnici“ kod ostrva Vido u Grčkoj. Direktor Kulturnog centra Novog Sada uputio je pozdravnu reč, zahvalivši se gradonačelniku Novog Sada i ambasadoru na prisustvu, ali i autoru za ovu izuzetnu izložbu.

– Kulturni centar Novog Sada u američkoj ambasadi ima partnera i velikog  prijatelja. Da je više ovakvih izložbi manje bi bilo nerazumevanja među državama. Hvala gospodinu Čehu sto vrši misiju par ekselans umetnika. Misija velikih umetnika je da „mostovima“ spajaju narode. Mostovi su ono što može da očuva svet, a mržnja i neprijateljstvo vode u destruktivnost i zavadu. – rekao je Panaotović.

Foto: KCNS

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Nj.E. Kajl Skat istakao je da je istorija Srbije i SAD-a protkana raznim događajima i emocijama, i pozvao sve Novosađane da vide izložbu koja predstavlja svojevrsnu priču o sjajnoj umetnici – vajarki, koja je došla 1919. godine u okviru Crvenog krsta, pomagala Srbiji, a o kojoj pričamo i danas, vek kasnije.

Priča o mrtvom vojniku koji je postao simbol Srbije nije završena: Malvina je isti lik iskorisitila za skulpturu Sv. Franje koja se danas nalazi ispred bolnice Mejo u Ročesteru, SAD. Skulpturu je na izložbi moguće videti uz pomoć kacige za „virtuelnu realnost“. Iz trodimenzionalne slike virtuelne realnosti, uz pomoć 3D štampača, lik srpskog vojnika vraćen je u „opipljivu realnost“: izložena je bista Sv. Franje.

U drugom delu izložbe je skrenuta pažnja na američku kampanju za pomoć Srbiji, u kojoj je Malvina bila deo umetničkog tima. Namera autora izložbe bila je da se izložbom oduži autorki čuvenog plakata, koja je pored njega imala i druga umetnička dela u vezi sa ovim prostorom, i da ukaže na mnoge druge njene aktivnosti za pomoć Srbiji, jer se o njoj, nažalost, u Srbiji skoro ništa ne zna.

Priča o američkoj kampanji za pomoć Srbiji u Velikom ratu, deo izložbe „Srbija, rat i plakat“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, realizovana je prošle godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.  Samo mali broj ljudi u zemlji zna za kampanje „Pomozite Srbiju…“ koje su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje-saveznice SAD, Francuska i Velika Britanija.

Svi posetioci imaju priliku da vide i originalnu fotografiju sa čamca srpskog ratnog reportera Miloja Igrutinovića koja je poslužila kao predložak za ilustraciju na plakatu, Malvininu skicu za plakat, plakat, razglednicu sa istim likom i naslovnu stranu knjižice „Kosovo Day 1918“ štampanu u SAD-u.  Autor izložbe, Vladim Čeh, u svom iscrpnom radu uspeo je da dodje i prvi put prikaže Malvinine crteže koje je uradio na ovom putu. Novosađani će tako, sve do 23. aprila imati prilike da vide i do sada nepoznate istoriografske fakte u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji, a koji su pronađeni u Gete institutu u Los Anđelesu.

Ostavite odgovor