Градоначелник Вучевић у посети Бечу

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић борави у Бечу где се састао са замеником градоначелника главног града Аустрије Јоханом Гуденусом како би разговарао о могућностима унапређења досадашње сарадње.

Званичници су оценили да је од великог значаја за развијање односа то што бројни Срби живе у Бечу, а током састанка дотакли су се и односа Аустрије и Србије, с обзиром на високе функције које обаваљају у својим странкама. Гуденус је уједно и потпредседник Слободарске партије Аустрије (FPO), која тренутно са Народном странком (OVP) Себастијана Курца преговара о формирању будуће владе Аустрије.

Градоначелник Вучевић честитао је саговорнику на успеху на претходним Савезним изборима и пожелео да што пре буде формирана нова аустријска влада.

– Аустрија је један од најбитинијих партнера Србији у евроинтеграцијама, а с друге стране Аустрија на Србију увек може да рачуна као на пријатеља. Велики број Срба живи у Бечу и желели бисмо да они буду политички активнији. Срби су лојални грађани, вредни радници и добре комшије, па заслужују да имају већи број политичких представника, да се чује њихов глас, да у Аустрији имају одређеног утицаја. Волео бих да видим више Срба у аустријским странкама, а претпостављам да ће ићи у оне пријатељскије партије, које гледају отвореније ка нама, које ће им дати простора за политичко деловање – нагласио је градоначелник Вучевић.

На састанку у Бечу разговарано је о односима Новог Сада и Беча, о историјским везама два града, а посебно о Петроварадинској тврђави.

– Пошто у Новом Саду постоји тврђава која има историјске везе са Аустријом и драго ми је што ћу моћи да је посетим. Радујем се свакој сарадњи са Србијом, јер ми у Бечу и Аустрији посебно рачунамо на то пријатељство – истакао је Гуденус најавивши да ће се одазвати позиву новосадског градоначелника и настојати да у што скорије време посети Нови Сад.

Ostavite odgovor