ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ДОНЕО НОВУ НАРЕДБУ

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ДОНЕО НОВУ НАРЕДБУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обратио се представницима медија након састанка Градског штаба за ванредне ситуације, а поводом актуелне епидемиолошке ситуације. Он је нагласио да су постојали предлози за увођење ригорознијих мера, као и то да је ово вероватно последњи покушај да се избегне ванредна ситуација у граду, а да се то може постићи само одговорним понашањем грађана и поштовањем донетих мера.

– Подаци у вези са тренутном епидемиолошком ситуацијом на територији Новог Сада,  закључно са јучерашњим датумом, показују да је 55 новозаражених у граду, и да имамо укупно 469 активних случајева. Протеклог петка, 2. јула, тај број је износио 301, што показује да се крећемо у опсегу од 30 до 50 новозаражених дневно. Дошло је до повећања броја оболелих који имају такве симптоме да захтевају клиничко лечење, и њих је 10,3%, док је 89,7% оних са блажим облицима испољавања симптома. Углавном је у питању млађа популација, просек година заражених је од 30 до 50, а пензионери су и даље поприлично заштићени, јер нам је старија популација дисциплинована. Имајући у виду ове податке и све већу оптерећеност здравственог система, морам да похвалим здравствене раднике, који се лавовски труде и раде свој посао на најодговорнији начин. Отварањем нових ковид-амбуланти, боље и лакше се организује пријем све већег броја захтева пацијената за прегледима. Наша намера је да Нови Сад не буде потенцијално стециште ноћног живота за викенд, не улазећи у то да ли ће бити забране кретања у држави. Ми смо донели одређене мере које подразумевају скраћење радног времена угоститељских објекта до 23 часа, забрану организовања прослава у затвореном простору за више од 50 људи, док трговински објекти,  као и предшколске установе, морају да појачано врше дезинфекцију и предузимају друге превентивне мере – рекао је градоначелник Вучевић.

Циљ је да се не угрожава пословање највећег дела угоститеља, али и да се спрече окупљања у ноћним клубовима у касним сатима где је повећана концентрација људи. Друга тачка из Наредбе градског штаба се односи на дестимулацију окупљања људи на догађајима попут свадби, крштења и рођендана. Градоначелник је нагласио да су те мере временски ограничене у зависности од развоја епидемиолошке ситуације у граду, под условом да Влада не донесе одлуке које ће важити за целу државу.