Grčevi u ruci mogu biti znak smrtonosne bolesti

Tromb ili krvni ugrušak
Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati niz drugih problema Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od neugode pa do stanja koje mogu rezultirati smrću. Tromboza je, između ostalog, jedan od glavnih uzroka varikoznih vena. Karcinom, manjak kretanja, višak kilograma, postoperativno stanje i neki lekovi utiču na stvaranje krvnih ugrušaka, te trombozu. Tromb se najčešće stvara u predelu karlice ili nogu, a može ‘otputovati’ sve do srca, pluća ili mozga. Ugrušak koji dovede do plućne embolije ne mora biti krvni ugrušak, već može biti i vazdušni mehurić, mast, delić tumora ili nešto treće. Koliko je god zgrušavanje krvi od krucijalne važnosti kako ne bi umrli od najmanje posekotine, jednako tako može biti i uzrok nevolja.
foto: pixabay
Upravo zato važno je znati prepoznati simptome, te reagovati na vreme. Najčešći simptomi krvnih ugrušaka su sledeći:
  1. Ukoliko vam je natečen ekstremitet to može značiti smanjenje toka u ruci ili nozi koga je uzrokovala duboka venska tromboza. To je opasno, jer je normalno kolanje krvi važno radi snabdevanja udova kiseonikom.
  2. Ako osećate grčeve u ruci ili nozi, te su ta bolna mesta vruća na dodir, verojatno je reč o krvnom ugrušku.
  3. Obične modrice su takođe vrsta ugruška, no obične modrice nemaju oko sebe crvene crte na koje morate paziti. Ako se crvene crte pružaju niz vene i ceo predeo je topao na dodir, trebate odmah tražiti lečničku pomoć.
  4. Oštra bol u prsima pri dubokom udahu može vas naterati da prvo pomislite na srčani udar, no možda je reč o krvnom ugrušku u plućima što pak može dovesti do plućne embolije koja je, ukoliko se ne otkrije u prvih sat vremena, često smrtonosna.
  5. Jednako vredi i ako niste u stanju duboko udahnuti, ili vam se ‘muti’ u glavi, otkucaji srca su ubrzani i imate osećaj težine u prsima, to su sve, vrlo često, simptomi krvnih ugrušaka.
  6. Ako odjednom krenete kašljati (a nemate bronhitis ili prehladu, ili alergijsku reakciju), a kašljanje je propraćeno ubrzanim radom srca, plitkim disanjem, bolovima u prsima ili nekim od već navedenih simptoma, vreme je za hitni odlazak u bolnicu.

Ostavite odgovor