ГРУПА ВИРАЛ УКРАШАВА РУМСКЕ ФАСАДЕ

Ако сте прошетали улицама Руме у последњих неколико година имали сте прилику да видите мурале који оплемењују градске фасаде. Дају нови и урбани изглед површинама које су можда биле оштећене или ишаране. Трагом ових прелепих слика долазимо до групе локалних уметника која се окупила крајем 2017. године.

Затекли смо их у радној атмосфери, како осликавају зид будуће пивнице код познате скулптуре белог коња. Сликарска група „Вирал“ од средине 2018. године има три активна члана. Ленка Крстић је академски сликар, Бранислав Аћимовић инжењер графичког дизајна и илустрације а Владимир Миловановић фотограф.

Њихов први мурал је колаж посвећен румском вашару, који је те 2017. године славио 270 година постојања. Декорисали су зид продавнице и ту сада видимо прелепог лептира. Затим су почели да раде циклусе, сликаре и музичаре. Површински највећи је Фрида Кало, а Салвадор Дали и Ван Гог су један крај другог. Ове године су урадили циклус музичара, Даница Крстић, Луис и кубански Компај Сегундо.

У марту је настао „Давид са маском“, где су лице Микеланђеловог Давида представили са хируршком маском, како би подсетили грађане на одговорност у периоду пандемије. Девојка са сунцокретима је настала по жељи станара зграде да улепшају свој кварт.

Пролазници их у току рада заинтересовано посматрају, нуде освежење, углавном реакције су позитивне. Понекад добију средства за боју, а често је и сами купују. Уметност као таква нема цену и припада свима и у том смислу ангажовање ових талентованих младих људи представља чин љубави према свом граду и његовим житељима. С обзиром на то да троше своје време, рад и материјал драго нам је што имају све више понуда за декорисање кафића, ресторана, приватних вила.

Након ове пивнице, у плану је осликавање ентеријера једног ресторана у Новом Саду, па локал у Руми, углавном до краја године су попуњени. У децембру када крене период зимских чаролија раде осликавање излога, декорације на стаклу. Код приватних ангажмана одговара им да добију готову идеју и нацрт да би корисник био потпуно задовољан.

Ово што смо ми видели и забележили никог не оставља равнодушним а пуно је лепих идеја и за наредну годину. Једна од њих је колонија групе муралиста који би дошли из других градова, а такође у плану је израда скулптуре, инсталације од разних материјала, жице и пур пене коју би изнели негде у центар града. Ми им желимо срећан рад са пуно ентузијазма као и досад.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.