Историјско-документарни филм „Свједок“ пред новосадском публиком

Историјско-документарни филм „Свједок“ пред новосадском публиком

 

Вечерас је у Градској концертној дворани приказан историјско-документарни филм „Свједок“ режисера Дениса Бојића. „Свједок“ је епска прича о страдању српског народа крајем 20. века и раду проф. др Зорана Станковића. Филм „Свједок“ базиран је на документацији и сведочанствима специјалисте судске медицине из Београда проф. др Зорана Станковића која се тичу страдања српског народа током ратних дешавања деведесетих година прошлог века на простору земаља бивше Југославије.

Патолог др Зоран Станковић радио је на више од педесет масовних гробница широм бивше земље и урадио обдукцију више од 7500 жртава. Његова смрт, непосредно пред почетак снимања, променила је форму али не и суштину филма. Огољена и сурова истину о страдању Срба приказана је кроз ратни пут и историјски портрет др Зорана Станковића, око чијег лика и дела се одвија ова филмска прича, која суштински говори о српским жртвама у рату на територији бивше Југославије.

Пројекцији су присуствовали званичници  из Министарства за бригу о породици и демографију, Министарствa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Војске Републике Србије, покрајински и градски званичници, као и представници Епархије Бачке.

Град Нови Сад, Крајишки покрет Србије, Српске и дијаспоре и Културни центар Новог Сада организатори су пројекције филма који је снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

У име кабинета градоначелника Града Новог Сада присутнима се обратила помоћница градоначелника Маја Черемиџић Шаиновић. Марина Станковић, удовица покојног проф. др Зорана Станковића поздравила је публику, док је у име филмске екипе говорио режисер Денис Бојић.