ИЗ НОВОГ САДА И БЕОГРАДА У ПРИЗРЕН НА МЕДИМУС 2023

Осми међународни фестивал средњевековне и ренесансне музике Медимус” 2023 одржан је, по устаљеној пракси, последњег викенда августа у Призрену. Овогодишњи догађај био је посвећен родоначелнику лозе Немањића и то 910 година од рођења Стефана Немање. Фестивал се одржава у прелепом атријуму Цркве Светог Спаса из 14. века, док сунце залази за Паштрик а цео Призрен се злати од његових зрака. Овај музички догађај под Душановом тврђавом, благословио је Његово преосвештенство епископ рашко-призренског Теодосије.

Музички фестивал се наслања на традицију Срба Призренаца који су одувек лепо певали и свирали. Музички зналци тврде да је за певање песама из Старе Србије чак потребна и посебна техника дисања. Сама идеја фестивала почива на чињеници да је средњовековни музичар познат као Драган Призренац свирао на трговима Дубровника али и на крунисању цара Душана, 16. априла 1346. у Скопљу. Он је свирао царско коло уз пратњу лаутара. Један од зачетника и уметнички директор фестивала др Дарко Карајић, и сам je покретач школе лауте у школству Србије и професор гитаре на Факултету музичке уметности у Београду.

Прво вече фестивала било је резервисано за интернационални ансамбл Дуо лауте са певачицом Грејс Њуком. У недељу, 27. августа, друге вечери наступили су Ансамбл Парламенто као и Ансамбл домаћин Медимус. Као гошћа дебитовала је девојчица Анђела Доганџић из Штрпца на КиМ. Публика је уживала у необичним звуцима старих инструмената и целокупној атмосфери, уз једнодушно жаљење што репертоар песама из Старе Србије који се по традицији изводи на завршној вечери, није био нешто богатији.

Сем културних и верских посленика са простора Косова и Метохије, на фестивал су дошли и посетиоци из Новог Сада, Руме, Београда, Пожаревца, Чачка и Ариља. Међу њима је било Призренаца који живе у Београду и Новом Саду, али и тинејџера. Многи путници су кренули први пут на свето српско тло, а вратили се са њега са жељом да догодине доведу још неког свога.

На Косово и Метохију су путовале две групе које су се наизменично преклапале због смештаја. Друга група је најпре посетила Пећку патријаршију уз ретко виђен догађај – у порти манастира један гост из Немачке свирао је трубу. Потом су посећени прелепи Високи Дечани а због уручења хуманитарне помоћи и Ораховац, који је многе потресао чињеницом да око 240 Срба живи у једној улици, уз цркву.

Група је прве ноћи спавала код домаћина у Великој Хочи уз вечеру у виници Петровић. У недељу је део групе присуствовао литургији у Цркви Св. Стефана из 14. века у Великој Хочи док је за други део путника организован превоз у Зочиште. Изузетно сунчан и топао дан проведен је у обиласку Призрена, Саборне цркве, Тутићеве и Руновићеве цркве као и Богословије, потом су гости обедовали и одморили се у конацима манастира Светих Архангела код Призрена, те присуствовали завршној фестивалској вечери под каљајом.

У понедељак, 27. августа, група је присуствовала празничној литургији у Цркви Богородице Љевишке у којој се службе ређе одвијају, свега неколико пута годишње. На реду је био и манастир Грачаница који ове године бележи своју 702. годину трајања. Пут је водио ка манастиру Бањска који око себе има скеле јер је у фази нових радова, и који је у склопу своје економије обновио производњу настаријег занатског пива на Балкану. О путницима који су путовали у другој групи од суботе до понедељка, старала се Весна Раонић, новинарка из Новог Сада и хуманитарни радник којој је ово био шести одлазак на КиМ у 2023.

ФестивалМедимус који спаја савремено музичко стварање са територијом на којој је изворно све и почело, организује Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена из Младеновца, Фондација Свети Архангели и Дом културе Грачаница.

Покровитељ Медимуса је Министарство културе и информисања Републике Србије, а пријатељи фестивала су Телеком Србија, ТВ и медијске куће, вредни појединаци и људи добре воље. Програм је водила Драгана Ковачевић Ракочевић.

Текст и фото: В. Раонић;