Изложба „Архитектонске имагинације“ Миле Гвардиол од 19. октобра у Малом ликовном салону

Изложба Миле Гвардиол „Архитектонске имагинације“ моћи ће да се погледа од 19. до 30. октобра у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, уз прописане мере заштите, или на линку Виртуелне галерије ликовног програма.

Одувек ме је привлачила и фасцинирала архитектура, а разлог је вероватно у томе што сам одрасла окружена зградама новобеоградског блока. Ови редови истоветних зграда, правилно распоређени, у мени су будили асоцијације на апстрактне геометријске форме, док ме је сама архитектура подсећала на монументалне споменике прошлог времена.

У серији „Архитектонске имагинације” апстраховала сам новобеоградске зграде блокова (61, 62, 63) које су изграђене у стилу брутализма и соцреализма. Избрисала сам им сваки доживљај архитектуре, то јест амбијента у коме неко живи и у коме се људи крећу. Поништила сам сваки траг човека, а архитектуру свела на монументалну скулптуру.

Пошла сам од фотографије зграда, које сам поступком дигиталне манипулације транспоновала у објекте. Њихову величину и монументалност дочарала сам представљајући их из жабље перспективе. На овај начин назначила сам и код посматрача побудила осећај дивљења, које осећамо сваки пут кад се нађемо испред нечег грандиозног.

Мила Гвардиол је рођена 1979. године у Београду. Дипломирала је 2004. на Факултету примењених уметности у Београду, на oдсеку Зидно сликарство у класи професора Слободана Ђуричковића. Докторирала је 2012. године на Интердисциплинарним студијима Универзитета уметности у Београду на Одсеку за дигиталну уметност. Чланица је УЛУС-а од 2006. године, а од 2011. и УЛУПУДС-а. Запослена је као ванредни професор на Факултету за дигиталну продукцију у Сремској Каменици и Факултету примењених уметности у Београду.