Изложба Данице Митровић „Изуметнине“ од 02. новембра у Малом ликовном салону

Изложба Данице Митровић „Изуметнине“ моћи ће да се погледа од 02. до 13. новембра у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, уз прописане мере заштите, или на линку Виртуелне галерије ликовног програма.          

Сваки сусрет са Даницом Митровић (Даном) и њеним радовима био је посебан, узбудљив и запамћен. Данин прелазак са минијатуре на велико платно је авантура у коју нас је она повела. Авантура која траје и нема краја. Спаја неспојиво, небо и рибе. Вране, птице злослутнице, на њеним сликама делују питомо и мирно са лептир машнама. „Ћути и пливај, није све тако црно.“ – каже Дана. Наизглед једноставна, али ипак јединствена, са урођеном маштом, Дана с лакоћом влада бојама. Као да између природе и објеката не постоји линија раздвајања на њеним радовима. Као да природа жели назад оно што јој је одузето. Дана креира разноврсне композиције објеката од комадића метала, керамике, коже, стакла и дрвета пронађених негде на тавану, у подруму, на обали реке или шеталишту. Нађеним предметима склопљеним у тродимензионални колаж Дана даје нову сврху, нови живот. Ствара фантастичан накит на коме је свака перла руком осликана или обојена. Атрактиван накит на коме је свака перла уметничко дело. Да је уметнички вредно потврђује то да су шарене ђинђуве (како их Дана зове) део продајног асортимана озбиљних галерија у Србији. Свако, ама баш свако Данино дело носи у себи највише људско осећање које храни душу – ЉУБАВ.

Славко Николић (један сасвим обичан посматрач)   ДАНИЦА МИТРОВИЋ је рођена 1953. године у Зрењанину. До сада je имала 181 колективну и 13 самосталних изложби. Учествовала на 62 ликовне колоније. Награђивана је више пута. Члан је СУЛУВ и УЛУС од 2009. године.