Izložba „Linije i transparence“ autorke Milene Gregorčič od 20. maja u Malom likovnom salonu

Izložba „Linije i transparence“ autorke Milene Gregorčič od 20. maja u Malom likovnom salonu

U okviru 5. međunarodnog umetničkog simpozijuma ART LINKS samostalna izložba „Linije i transparence“ autorke Milene Gregorčič biće otvorena u ponedeljak, 20. maja u 19:30 u Malom likovnom salonu KCNS i trajaće do 31. maja.

Akademska slikarka Milena Gregorčič je autorka koja je u umetnosti posvećena apstrakciji, preko koje se slobodno likovno izražava u okviru zadatog stvaralačkog puta, sa posebnim interesovanjem koje leži u traganju za umetničkim rešenjima začudnih prostora i dimenzija.

Vezu između izgleda, prisutnosti i suštine slike čini samo transparentna glatka folija, neobična slikarska podloga na kojoj se nižu i prepliću izuzetno dugačke linije, likovne površine koje su često duže od deset metara, predstavljaju polje iz kojeg izranjaju nemimetički događaji. Autorka čiji se umetnički svet sastoji od bogatstva punih i prozirnih linija, pred nas stavlja svojevrstan konceptualni pejzaž kosmičkih dimenzija, koji zalaze u prostor i tvore trodimenzionalno telo slika na valovitoj likovnoj površini. Na stvaralačkom putu, autorka nas vodi sa sobom u naš sopstveni kosmički bezmerni svet univerzuma po kojem širi, poput pauka tka finu mrežu, i prepliće horizonte za meditaciju. Njen rad neprekidno prati rešavanje zadatih umetničkih problema i u polje likovne umetnosti uvodi načelo sveprisutnosti i kosmičkog poretka koje proizilazi iz beskonačnosti i koje nosimo u sebi. Stremi večitom traganju i promišljanju dualnosti, kako u životu tako i u umetničkom delu, koje se kači i postavlja u prostoru tako da ima dva lica, što se može shvatiti kao dve strane medalje. Ona nema uzor, već samostalno korača samotnim slikarskim putem na kojem sama postavlja nove izazove i nove ciljeve, kojima se, zbog perfekcionizma u radu, nikada ne vidi kraj, a koji se uvek javljaju kao novi. Suštinu i osnovu njenih likovnih površina predstavlja kondenzacija umetničkog dela i borba između svetlosti, blago zamagljene providnosti i gotovo beskonačne linije, čime se stvara iluzija homogenosti.

Plemeniti meditativni pejzaž je kompleksan i sveden na najnužnije, i sve deluje nekako kao da bi autorka da izađe iz kaveza otete slobode. U njenom radu nema spekulativnih stavova niti trendovskog usmerenja, nego se pred nama na likovnoj površini otvaraju nova razmišljanja, uz prisustvo autorkinog večnog traganja za odgovorom na pitanje: „Kako osmisliti ovaj svet?” (Olga Butinar Čeh, prof. istorije umetnosti)

Milena Gregorčič rođena je u Ljubljani 1952. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani na Odseku za slikarstvo (1976). Postdiplomske studije nastavila je na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani na studijama grafike, gde je magistrirala (1978). Bavi se slikanjem, grafikom i dizajnom. Izlagala je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad primila je 24 nacionalne i međunarodne nagrade i priznanja. Od 1976. članica je Udruženja likovnih umetnika Ljubljane u Udruženju slovenskih likovnih umetnika. Živi i radi u Ljubljani.