Изложба Марије Јевтић Дајић „РИТУАЛНА ИНКЛУЗИЈА – КУЋА ОД ПИКСЕЛА“ од 14. августа у Малом ликовном салону

Изложба слика Марије Јевтић Дајић „РИТУАЛНА ИНКЛУЗИЈА – КУЋА ОД ПИКСЕЛА“ биће отворена у понедељак 14. августа у 20 часова у Малом ликовном салону. Изложба ће моћи да се погледа до 25. августа.

Просторни ниво унутрашњег бића; поглед од унутра ка споља.

Под појмом ритуалнa инклузијa дефинишем прелазак човека из хуманог у постхумно доба. Ритуалном инклузијом преиспитујем идентитет друштва, идентитет особа са инвалидитетом и – на крају, свој лични идентитет.

Живимо у време индивидуализма и егзистенцијализма, капитализма. У таквом окружењу уметност је постала један од начина да појединац испуни сопствену егзистенцијалну празнину.

Ритуална инклузија као централна тема приказана је кроз два нивоа. Први ниво представља моју телесно/умну реакцију на суочавање са светом кроз стваралаштво, јер фундаментално измењено окружење чини својеврстан догађај, конкретно у питању је период изолације током пандемије. Други ниво ове серије радова је инклузиван. 2Д архитектура перцептивних асоцијативних објеката поставља посматрача у улогу инклузивног бића, које реагује на догађај, односно на дискурсе, правила и законе наметнуте глобалним умрежавањем.

Наше тело је под утицајем пиксела са једне стране. Нови простори су са друге стране.

        БИОГРАФИЈА Марија Јевтић Дајић

Основне и мастер студије сликарства завршила је на Академији уметности у Новом Саду, а докторске студије из графичког дизајна на Природно-техничком факултету у Љубљани, а докторске студије из сценског дизајна на Факултету техничких наука у Новом Саду. Ради као сценограф на РТВ. Од 2013. године излагала је на 35 самосталних и преко 300 групних изложби. Добитница је више стипендија и награда за уметнички и научни рад. У свом раду бави се питањима пролазности, оностраног, а у последњих годину дана бави се реинтерпретацијом класичне уметности у дигиталну уметност. Арт Ламда, уметничко стваралаштво, настаје 2020. године, а 2021. године формира атеље у граду Валаурис, на југу Француске.