Izložba Mirjane Marsenić Vujović od 24. septembra u Malom likovnom salonu

Izložba Mirjane Marsenić Vujović biće otvorena u ponedeljak 24. septembra u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u 20 časova i trajaće do 05. oktobra 2018. godine. Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 10.00 do 20.00 časova.

MIRJANA MARSENIĆ VUJOVIĆ

„…Kamen je, po riječima umjetnice, prvi simbol odvajanja prirode i čovjeka, i od drevnih vremena je sredstvo sa kojim je počelo mijenjanje prirode i njenog izgleda. Instalacija je oživljena i ostvarena interakcijom publike – prolaznika i njihovim ulaskom u njeno sjedište. U Pont Avenu, gde je boravila i imala atelje, radila je instalacije u prostoru gde je aranžirala slike na kojima je postavljala kamenje i mahovinu i pravila scenografiju, izmještajući sliku iz klasičnog prostora-ateljea. Afinitete prema prirodi i povezivanjem predmeta kore drveta i strukture mahovine, lokvanja i svjetlošću koja ih obasjava, slikarka vidi svijet, tako što ga vidi spolja i izvan sebe, a o njemu dobija predstavu u sebi i istražuje nešto, što već poznaje, što je potisnuto kao doživljaj nekog dalekog iskustva. Fotografiše segmente površina i koristi ih da naslika apstraktne motive, polazište od prerasle mahovine, drveta, kamenja i tekstura na fasadama…“ (Natalija Đuranović)

Mirjana Marsenić – Vujović je rođena 1988. godine. Završila Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju (2011), na odseku Slikanje, u klasi prof. Branislava Sekulića. Pohađala specijalističke studije (2011) School of Contemporary Art, Pont Aven, Francuska (Američka akademija umetnosti). Magistarske studije slikarstva (2013) završila na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, u klasi prof. Ratka Odalovića. Od 2015. godine radi kao profesor likovne umetnosti u QSI Međunarodnoj školi Crne Gore. Organizator je Balkanskog umjetničkog festivala za sve QSI Internacionalne škole na Balkanu (2017). Članica Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (od 2011) i Udruženja likovnih umjetnika “Kula”, Rožaje (od 2010). Dobitnica je priznanja “21. jul”, od opštine Berane za ostvarene rezultate iz oblasti likovne umjetnosti (2014); Godišnje nagrade za slikarstvo od Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja (2011); Nagrade za najboljeg studenta od opštine Berane (2010) i Nagrade Zamtesa, Zavoda za međunarodne odnose i saradnju za najboljeg studenta (2009). Bila je predstavnica Crne Gore na 7. Igrama Frankofonije u Nici; selektovana od strane Međunarodne komisije za Francuski jezik i kulturnu raznolikost (2013). Dobitnica je Atlas stipendije (2009).

Ostavite odgovor