Изложба „Пут око света бициклом: графике Љубомира Кокотовића” од 24. фебруара у Америчком кутку

У четвртак 24. фебруара са почетком у 19 часова у Америчком кутаку Нови Сад (Кеј жртава рације 2б) биће отворена изложба „Пут око света бициклом: графике Љубомира Кокотовића” коју ће публика моћи да погледа до 20. марта.

Графике Љубомира Кокотовића публика у Новом Саду је имала прилике први пут да види на изложби коју је организовала галерија „Трибина младих“ 1967. године, а последњи пут у галерији Радничког универзитета 1982. године након чега је Кокотовић престао да се изражава графиком и ушао у ликовно затишје, а почео своје идеје да исказује кроз писање. Некадашња „Трибина младих”, данас Културни центар Новог Сада, након више деценија поново упознаје новосадску публику са графикама Кокотовића.

Кокотовић је рођен у Банатском Карађорђеву 1936. године, дипломирао 1963. у класи Зорана Петровића и магистрирао 1965. године у класи Љубице Сокић на Акедемији за ликовне уметности Универзитета у Београду. Уз стипендију је специјализирао графику у Бриселу. Живео је и радио у многим градовима Европе од којих се највише задржао у Песару у Италији где је од 1972. до 1976. године био сарадник у студију графике Пјерђорђа Спалација. Његов боравак у Италији и активно учешће у културном животу већих градова, поред великог броја групних и самосталних изложби, донело му је и награду за графику 1973. године. Након тога, награде на интернационалним бијеналима и тријеналима графике су се низале: у Фрешену 1974. године, Сан Франциску 1977. године, Кливленду 1979. и 1983. године и Сеулу 1984. године. Кокотовићеве графике су излагане на девет самосталних изложби у Србији, девет у иностранству седамдесетих година прошлог века (Амстердам, Болоња, Брисел, Рим, Падова, Модена, Равена, Парма, и Пезаро) и 130 колективних изложби.

Свет предмета Кокотовића чине ствари из свакодневне људске употребе: столице, бицикли, колица, ципеле и друго, којима он прилази као личностима и решава их као психолошке портрете. Његови предмети носе карактеристике људи, особине које је човек употребом угравирао у њих. На графикама Кокотовића присуство човека замењено је предметима на којима је остао траг човечијег присуства.

Овогодишњи уметнички концепт галеријског простора Америчког кутка под слоганом „Иди да се вратиш” говори о путовању као кључу за индивидуални развој али и повратку као круни тог развоја. На овај начин актуелизујемо путовање као извор инспирације, као моменат преиспитивања и симбол учења и личног напредовања.

Изложбу организују Културни центар Новог Сада (депаданс Амерички кутак), Центар за одрживи урбани развој и културу „Структура” и Савремена галерија у Зрењанину као део званичног програма „Нови Сад – Европска престоница културе 2022”, и програмског лука „Сеобе”.

Отварање изложбе, као и сви програми Америчког кутка, биће одржано у складу са актуелним епидемиолошким мерама Владе Србије.