Изложба репродукција слика познатог украјинског уметника „Тарас Шевченко – украјински песник и сликар” од 01. децембра у клубу „Трибина младих“

Изложба репродукција слика познатог украјинског уметника „Тарас Шевченко – украјински песник и сликар”, уз прописане мере заштите, од 01. до 06. децембра моћи ће да се  погледа у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Прича о Шевченковом животу је прича о дечаку који је рођен у породици кметова, али је захваљујући свом таленту и вештинама постигао успех и стекао слободу. Својом уметношћу убрзао је промене у погледу на свет и друштвено-културни живот Украјинаца.

Ово је прича о томе како и зашто је представник петербуршке боемије који је имао светлу будућност успешног уметника изабрао други пут за себе и свој народ, направивши „Кобзар“ 1840. године. У животу и делу Тараса Шевченка били су кметство и боемски скупови, аристократски салони, војничка униформа и денди костим, заборав и слава. Ово је прича о човеку који никад није бирао нешто у корист сопствених интереса, већ за пристојну будућност своје земље.

Сликарска уметност обухвата више од 20 слика и око 1.200 графичких дела (акварели, цртежи оловком, тушем, бакрописи). Више од 90% овог наслеђа чува се у музеју.

Сан да постане сликар појавио се код Шевченка још у детињству и остварио се у Санкт Петербургу. Потпуно сликарско образовање стекао је на Академији уметности под управом Карла Брулова. Већ током студија постало је јасно да ће Шевченко моћи да ради у разним жанровима и техникама. Стварао је акварелне и уљане портрете, жанровске композиције, изводио илустрације за разне публикације и окренуо се гравури. Уметник је стварао до краја својих дана, непрестано се усавршавајући.

Током путовања у Украјину и током изгнанства, Шевченко је створио велики број акварела и сепија. Последњих година свог живота постао је изванредан мајстор за бакропис и добио почасну титулу академика гравуре.

На овој изложби моћи ћете да се упознате са репродукцијама најпознатијих мајсторових слика насликаних акварелом и уљем, као и са његовим бакрописима.